De belofte van lange wimpers

Clinique, high lengths mascara, € 20

Ogen van parfumeriemeisjes zijn vaak loodzwaar van mascara. Hun oogleden moeten – duizenden keren per dag – een veelvoud van hun eigen gewicht tillen. Respect.

Het zijn vreemd genoeg vaak dezelfde meisjes die aan klanten uitleggen dat make-up er „naturel” moet uitzien en dat less more is.

Zou het een ziekte zijn? Meisjes met anorexia kijken in de spiegel en zien daarin dat zij moddervet zijn. Misschien hebben parfumeriemeisjes een soortgelijke aandoening: hoe meer make-up ze opdoen, hoe onopgemaakter ze zich voelen.

De nieuwe mascara van Clinique zullen zij waarschijnlijk zelf niet gebruiken. Die is bedoeld om de wimpers lang te maken en niet dik. De mascara heeft geen borsteltje, maar een gebogen kammetje. Het werkt. In een paar streken pakt het kammetje alle wimpers. Zonder te klonteren. Het kammetje is alleen wat lang. Bij de onderwimpers is dat onhandig, dan zit je neus in de weg.

Geloof trouwens nooit mascara’s die beloven niet te klonteren. Die zijn net als hondeneigenaren die na een bijtincident zeggen: „Dat doet ’ie anders nooit.”

    • Monique Snoeijen