Bij Hoevelaken linksaf

Als accountants de tweetup ontdekken als modern communicatiemiddel, dan moet er toch wat aan de hand zijn in het beroep dat voor de buitenwereld toch niet echt een swingend karakter heeft. Gisteren kwamen ze voor de tweede keer bij elkaar in Hoevelaken, accountants die al wekenlang druk twitteren over de toekomst van hun eigen beroep. En dan vooral over de hervormingen die daarin nodig zijn om te komen tot de Accountant 3.0, zoals ze het zelf noemen. Hun hervormingsagenda hebben ze deze week al op een website geplaatst. Opmerkelijke elementen daarin: klanten moeten de accountants een rating geven en naming and shaming. De buitenwereld moet door accountants zelf geïnformeerd worden over bewust of onbewust gemaakte fouten. Namen en feiten daarbij noemen: geen taboe.

Daarmee willen de hervormers verder gaan dan toezichthouders. De Autoriteit Financiële Markten publiceerde in september een onderzoek, waarbij de toezichthouder 29 gevallen noemde waarin het „tekortkomingen” had gezien. Een paar daarvan zouden kunnen uitlopen op tuchtprocedures. Maar namen noemen doet de AFM niet. De AFM bracht het onderzoek als waarschuwing. De accountants worden opgeroepen tot een „fundamentele gedragsverandering”.

De financiële crisis is twee jaar oud, pas dit jaar komen accountants echt onder vuur te liggen omdat ook zij steken hebben laten vallen. In mei zei de parlementaire commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de financiële crisis, over de accountant dat deze niet zijn maatschappelijke taak heeft kunnen waarmaken „om zorg te dragen voor een begrijpelijke en toereikende toelichting op de jaarrekening van financiële instellingen”.

In oktober ging de Europese Commissie los. Eurocommissaris Michel Barnier schreef in een Green Paper dat vanwege de enorme verliezen die banken hebben moeten nemen in de financiële crisis, „het moeilijk te begrijpen is voor burgers en beleggers hoe accountants goede verklaringen konden afgeven aan hun klanten in die periode”. Hij kwam met ingrijpende voorstellen. Zo zouden de Big Four, de vier grote accountantskantoren die de controle van grote bedrijven doen, misschien wel opgeknipt moeten worden. Meer concurrentie zou gezond zijn. Accountantskantoren moeten hun adviestaak opgeven.

Het leverde veel gesputter op bij de grote kantoren. Maar het besef groeit dat ze zelf met iets zullen moeten komen. De beroepsvereniging Nivra komt deze maand dan ook met zijn eigen hervormingsprogramma. Als ze slim zijn, twitteren ze de belangrijkste voorstellen.

    • Daan van Lent