Wetenschap kort

Gebruik helm vermindert aantal rugbyblessures niet

Door een onze redacteuren

rotterdam. Helmen en mondbeschermers verminderen de hoofd-, nek- en rugblessures bij rugbyspelers niet of nauwelijks. Wat wel helpt zijn opvoedings- en voorlichtingsprogramma’s, gericht op het vermijden van blessures, zoals hersenschudding en ernstige rugblessures.

Dat schrijven Canadese onderzoekers in een overzichtsartikel in het novembernummer van Neurosurgery. Vooral het preventieprogramma RugbySmart dat in Nieuw-Zeeland van 2001 tot 2005 bestond had een groot effect. Het aantal – op grond van de geschiedenis – verwachte ruggemergbeschadigingen halveerde in die periode.

Dezelfde onderzoekers toonden in eigen land (Canada) aan dat preventieprogramma’s ook het aantal hersenschuddingen onder ijshockeyers flink kunnen reduceren. Ze deden dat door onderzoek bij jeugdijshockeyteams. Helmgebruik is overigens wel bewezen effectief bij de sporten skiën, snowboarden en fietsen.

Chip neemt deel blindheid weg

Door een onze redacteuren

rotterdam. Drie mensen die in hun jeugd blind zijn geworden, kunnen weer wat zien met een chip in hun oog. Ze zagen – alleen in een beperkt deel van hun blikveld – grote objecten zoals een donker dinerbord op een witte tafel. Eén van de drie mensen kon heel grote letters herkennen. De chip is het werk van een Duitse onderzoeksgroep, die deze week zijn eerste resultaten publiceerde in Proceedings of the Royal Society B.

Wereldwijd werken ongeveer twintig teams aan oogimplantaten voor blinden; enkele groepen hebben met enig succes patiënten behandeld.

De Duitse chip onderscheidt zich door het grote aantal pixels (1.500) en doordat hij onder het netvlies wordt geplaatst, in plaats van er bovenop. De chip vertaalt invallend licht direct in signalen voor de oogzenuw en neemt dus de functie van kapotte staafjes en kegeltjes over.

De aanpak is alleen geschikt voor blinden met intacte oogzenuwen, die tot in hun jeugd hebben kunnen zien. Aan de Duitse studie zullen in totaal vijftien blinden deelnemen.

Darmflora bepaalt de partnerkeuze

Door een onzer redacteuren

rotterdam. Darmbacteriën beïnvloeden de seksuele voorkeur van fruitvliegen. Dat schrijven biologen van de Universiteit van Tel Aviv (Israël) in de Proceedings of the National Academy of Sciences (online). Fruitvliegen die opgroeien op voeding met veel zetmeel krijgen al snel een sterke en blijvende voorkeur voor andere ‘zetmeel-fruitvliegen’.

De Israëlische biologen toonden aan dat een bacterie in de darmflora die aantrekkingskracht veroorzaakt. De zetmeelvoeding versterkt de groei van de darmbacterie Lactobacillus plantarum. Na behandeling met een antibioticum (dat bacteriën doodt) verdwijnt de voorkeur. De biologen denken dat de zetmeel-fruitvliegen een andere geur verspreiden. En dat de darmflora zo bijdraagt aan de evolutie van nieuwe soorten fruitvliegen.