Voorlopig laatste kweeperen

Echt de laatste keer vandaag. Voorlopig. Over kweeperen. Hoe heerlijk ze ook zijn, je moet er ook weer over ophouden.

Het probleem is vaak dat als je de kweeperen van iemand krijgt of zelf een boom hebt, je niet met twee peertjes zit. Een mede kwee-liefhebster schreef mij bijna wanhopig of ik niet behoefte had aan nóg een zak kweeperen want ze kwam erin om. Drie kartonnen dozen vol had ze. En ze is heus wel inventief met kweeperen. Maar je eet een flinke plak membrillo niet eens op in een winter en dan heb je pas twee kilo verwerkt.

Ze stuurde wel een recept van kweeperenroomijs mee dat geweldig klinkt – stel je voor die geurige, rijke smaak in ijs!
Ik citeer haar recept voor wie het wil proberen. Ik heb geen ijsmachine moet ik nederig bekennen dus het kan wel even duren voor ik dit zelf een keer gemaakt heb:

„250 g zachtgekookte kweepeer (niet te lang koken, zodat ze geel blijven, de schil en klokhuizen pas wegsnijden als ze gekookt zijn)
125 g suiker
citroensap naar smaak
200 ml slagroom
100 ml volle melk

Het is lekker om er een snufje kaneel en wat vers geraspte nootmuskaat door te doen.
Pureer de gekookte kweeperen, en meng er de suiker en het citroensap door. Laat afkoelen. Giet er dan de melk en de room bij en roer alles goed door. Vervolgens in de ijsmachine 40 minuten laten draaien.

Je kunt er eventueel een heel klein beetje gesnipperde salie aan toevoegen.

Het ijs is mooi geel van kleur en natuurlijk ook wat korrelig van structuur. Het verdraagt geen sterke smaken naast zich. We hebben er wel eens rodebessenijs naast gegeten, maar dat was helemaal verkeerd.”

Er blijkt ook een kweeperensite te bestaan, met allemaal tips en weetjes over de kwee. De kwee in vreemde landen (mele cotogne, kydonia, quince). De kweegelei. De kwee in potjes. Het antwoord op de volgens de site meest gestelde vraag: wanneer kweeperen eigenlijk rijp zijn, want dat is niet zo makkelijk vast te stellen bij keiharde vruchten. Het antwoord is: eind september, begin oktober.

Dat weten we dan weer. Het is al veel later en iedereen zit nog met de ongebakken peren.
Hè, hè wat grappig.

Nu vooruit, snel een lekker zoet en hartig recept met kwee voor het weekend. Dit recept is Frans (kweeperen heten daar coings). Je moet er wel de moeite voor doen om kweeperen te schillen en van klokhuizen te ontdoen, maar het zijn er maar twee. Dat schiet niet op voor degenen met grote voorraden, maar daar helpt toch eigenlijk alleen maar jam tegen.
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Smeer de parelhoen in met boter, bestrooi hem met peper en zout en leg hem in een ovenschaal. Schil de kweeperen, snijd ze in vieren, verwijder de klokhuizen en stop er eentje in de buikholte van het hoen.

Snij de andere kweepeer in stukjes en vermeng hem met honing en cider. Schik dat om de parelhoen heen. Leg een vel beboterd bakpapier over de vogel.

Zet de schaal in de oven en rooster ongeveer 1 uur. Verwijder dan het bakpapier en giet de room over de vogel. Laat nog ten minste een kwartier bakken, als je in het dikke stuk van een bout prikt moet er helder vocht uit komen.

Parelhoen met kweeperen, voor 4 personen
1 parelhoen van ± 1,5 kilo
2 el boter
2 kweeperen
2 el honing
1 dl cider (brut of demi-sec)
1 dl room

    • Marjoleine de Vos