Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Reportage over de 15-jarige ‘paparazzo’ Floris Feilzer die in zijn vrije tijd door Amsterdam-Zuid struint op zoek naar BN’ers. De foto’s die hij maakt verkoopt hij aan roddelbladen. Ned.1, 18.25-18.55u.

Uitgesproken. Voor het eerst in twintig jaar vinden er verkiezingen plaats in Birma. Volgens de oppositie gebruikt de militaire junta de verkiezingen slechts om de schijn van democratie op te houden. Waarnemers en journalisten zijn niet welkom, maar het lukte een verslaggever in de aanloop naar de verkiezingen het land binnen te komen. Verder begint een serie waarin via loting – het ‘Rad van Rutte’ – telkens een Tweede Kamerlid, minister of staatssecretaris wordt geselecteerd die bekijkt hoe realistisch de voornemens van de regering zijn. Presentatie Jan Tromp. Ned.2, 20.25-20.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Cabaretkenner Jacques Klöters vertelt over de ‘nietsverhullende’ biografie die hij schreef over Toon Hermans. Hij werkte zes jaar aan het 534 pagina’s tellende boek. Zanger/gitarist Stefan Schill treedt op. Tafelheer is Marc Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.25u.

informatief

De wandeling. Hella van der Wijst wandelt met cabaretier Javier Guzman een stuk van de bedevaartsroute naar Santiago de Compostela. Op weg naar de Spaanse grens praat Guzman over zijn jeugd in Spanje, zijn zoektocht naar geluk en zijn nieuwe show Oorverdovend. De cabaretier neemt zich voor om zijn voortdurende gedachtenstroom stop te zetten. ‘Ik zit mezelf continu in de weg. Daar moet ik eens mee ophouden.’ Hij vertelt ook over de moeizame relatie met zijn, inmiddels overleden, vader, over zijn eigen vaderschap en over zijn alcoholproblemen in het verleden. Ned.2, 18.20-18.55u.

De Ombudsman. Pieter Hilhorst komt op voor de belangen van burgers tegen ambtelijke instanties. Vanavond: een bepaald deel van de gehandicapten die niet met het openbaar vervoer kunnen reizen, worden geweigerd bij speciaal taxivervoer (Valys) omdat de veiligheidsregels dat zouden voorschrijven; een tandarts die een onverzekerde zwervende man met kiespijn heeft geholpen krijgt geen vergoeding; onterecht van kindermishandeling beschuldigde ouders willen vernietiging van hun dossiers bij het Advies en Meldpunt Kindermishandeling. In de uitzending geeft Jeugdzorg een reactie op het verzoek van de ouders. Ned.2, 19.25-19.55u.

Altijd wat. In Den Haag worden midden in de Schilderswijk oudere drugsverslaafden opgevangen. In 2008 was de buurt daar nog sceptisch over. Nu, twee jaar later, zamelen de buurtbewoners honderden handtekeningen in voor het behoud van ‘Woodstock’. Wie zijn de verslaafden die vaak al meer dan 25 jaar gebruiken? En: Henk Bosch was jarenlang conducteur bij de NS en heeft in die tijd veertien keer meegemaakt dat iemand voor zijn trein sprong. Om zijn trauma’s te verwerken werkt hij nu in het uitvaartwezen. Eind november, na vijf jaar bouwen, gaat het in Amsterdam het DeLaMar Theater open. Een rondleiding door het gebouw en theaterondernemer Joop van den Ende vertelt over zijn droom die uitkomt. Ned.2, 20.55-22.00u.

David Attenborough’s First life. Attenborough gaat terug naar de oorsprong van het leven op aarde en de eerste dieren. Hij begint in het bos bij zijn geboorteplaats Leicester waar een gevonden fossiel het inzicht in de evolutie groter maakte en reist verder o.m. naar Newfoundland, Australië en Marokko. Attenborough legt niet alleen uit hoe alle mensen aan elkaar zijn gerelateerd, hij laat zien dat al het leven op de planeet onderdeel uitmaakt van één familieboom. BBC 2, 22.00-23.00u.

drama

One night stand: Flysk. Serie waarin regisseurs en scenarioschrijvers de kans krijgen een film van veertig minuten te maken. In Flysk besluit een jong paar een klein hotel te gaan uitbaten op een onbewoond eiland in een noordelijke zee. De vrouw voelt zich geïsoleerd, een mannelijke gast zorgt voor nog meer complicaties. Met Georgina Verbaan, Ian Bok, Gijs de Lange, regie Albert van Rees. Ned.2, 23.15-0.10u.

amusement

Verrukkelijke 85. Jubileumprogramma . De VARA bestaat 85 jaar. Frank Evenblij gaat langs bij kopstukken uit de VARA-geschiedenis. Met onder anderen Matthijs van Nieuwkerk en Paul de Leeuw; Sonja Barend en Koos Postema gaan terug naar legendarische plekken in de VARA-historie. Met Youp van ‘t Hek praat Evenblij over de geschiedenis van de oudejaarsconferences en met Mike & Thomas kijkt hij terug op het cabaret van Kopspijkers. Astrid Joosten, Claudia de Breij en Felix Meurders tonen bijzondere VARA-fragmenten, omroepster Karin Kraaykamp kijkt terug. Ned.3, 22.00-22.50u., vervolg 23.25-0.35u.

muziek

Later... with Jools Holland. Presentator en muzikant Jools Holland ontvangt de Amerikaanse rockband Kings of Leon, Eric Clapton speelt nummer van zijn nieuwe album, M.I.A. rapt enkele nummers van haar laatste cd, de nieuwe Britse band The Vaccines treedt op, evenals de uit elf muzikanten bestaande folkband Bellowhead. BBC 2, 0.50-1.50u.