Utrecht trachtte scriptie van het web te houden

Een masterstudente sociale wetenschappen van de Universiteit Utrecht schreef dit voorjaar een eindscriptie over het functioneren van het Utrechtse Jongerenloket. Haar conclusie luidde: „chaos” regeert en criminele jongeren intimideren baliemedewerkers. Na inlevering en beoordeling (een 6) kwam de scriptie op de site van de universiteit.

Maar niet voor lang. Bovendien meldde de wethouder aan de gemeenteraad dat het Jongerenloket – dat jongeren aan een baan of studie helpt en schulden kwijtscheldt – „succesvol” is. VVD-fractieleider Kees Geldof wilde daar vragen over stellen en merkte, al googlend, dat de gemeente de scriptie onder embargo heeft laten plaatsen. Tot 2050.

Scriptiebegeleider Robert Maier legt uit: „Mijn studente is begin van de zomer door de gemeente – ik geloof een ambtenaar – gevraagd de scriptie van onze site te halen. Ze meldde dit mij en toen heb ik het verzoek ingewilligd. Dat doen we vaker als instellingen dit vragen.”

Wethouder Rinda den Besten (sociale zaken, PvdA) is verantwoordelijk voor het Jongerenloket. In een persverklaring ontkent ze kwade opzet. „Het college was niet op de hoogte. Voor masterscripties is het gangbaar dat ze geanonimiseerd zijn. De gemeente heeft de studente gemaild met het verzoek de scriptie van internet te halen of de naam te vervangen. Daarna is de scriptie door de universiteit van internet gehaald.”

Volgens een woordvoerder van de universiteit is het „niet ongebruikelijk dat een gevoelige scriptie wordt geanonimiseerd”. Waarom is dan de hele scriptie verwijderd? „Dat weet ik niet. Maar de scriptie wordt zo snel mogelijk, geanonimiseerd, online gezet. Want wetenschappelijk onderzoek moet openbaar zijn.” De studente zelf was niet bereikbaar voor commentaar.

In 2009 raakte burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht in opspraak toen hij een artikel over zijn pensionkostenvergoeding uit een huis-aan-huisblad wilde houden.

Lees de scriptie over het Jongerenloket via nrcnext.nl/links

    • Jaap Bloembergen