Tips

Tropenmuseum De opening van de Museumnacht is morgen om 17u30 in het Tropenmuseum met een (rode) lichtperformance van Meeus van Dis en muziek van Aardvarck.

Voor de expositie ROOD is het museum van buiten en binnen knalrood gekleurd.

Tijdens de REDelicious-avond kunnen bezoekers leren poseren als Marilyn Monroe, of op Chinatour gaan. De Mexicaanse kunstenaar Betsabeé Romero vertelt verhalen met auto’s en auto-onderdelen en er zijn bands, acts & dj’s, gepresenteerd door muziekplatform Subbacultcha.

Foam_Fotografiemuseum Fotograaf Ahmet Polat werkte met jongeren uit stadsdeel Nieuw-West aan het project West Side Stories en presenteert de resultaten van de fashion shoot die ze samen maakten. Verder vertelt Sahand Sahebdivani verhalen en is er muziek van de Mezrab groep en Lucky Fonz III.

Rijksmuseum Kunst proeven, ruiken en voelen; maak op een andere manier kennis met de zeventiende-eeuwse topstukken op de expositie Rembrandt & Jan Six, een Amsterdamse vriendschap. The London Police heeft een ontwerp gemaakt van de Nachtwacht bestaande uit duizenden lolly’s.

Elk half uur starten rondleidingen langs Must-see Meesterwerken, waarbij een conservator en een restaurator hun verhaal vertellen.

Directeur Wim Pijbes licht de laatste stand van zaken bij de verbouwing toe.

Hermitage Alexander rules heet het programma naar aanleiding van de expositie De onsterfelijke Alexander de Grote. Luister naar lezingen over de spanningen tussen de Grieken en de Perzen, ontmoet Alexander de Grote (in zijn Dark room) en roddel mee aan het Perzisch hof (in samenwerking met Evolution Events).

Ervaar het verdriet van Sappho bij een compositie van de Griekse Calliope Tsoupaki, uitgevoerd door Marcel Beekman. Er zijn rondleidingen en verhalen op zaal door bekende Alexanders en Alexandra’s en NRC-redacteur Ellen de Bruin wijst de weg naar een eeuwig leven.

Stadsarchief Ga uit in het Stadsarchief en zie hoe Amsterdammers in de vorige eeuw uitgingen.

Bekijk de film Amsterdams Nachtleven, over Amsterdam bij nacht in 1924 tot aan de hoogtijdagen van de RoXY eind jaren negentig. Het Stadsarchief bewaart in zijn onderaardse Schatkamer het archief van de legendarische club en opent voor de museumnacht de dozen, met daarin originele flyers, foto’s en affiches.

Zaterdag 6 november 17u30-04u00. Stel je eigen programma samen via www.n8.nl/2010/Tickets zijn, indien nog voorradig, op de avond zelf te koop voor 20 euro bij AUB Ticketshop, Leidseplein 26, Amsterdam.