SELECTIE Theater

Soldaat van Oranje

Overweldigend schouwspel in de regie van Theu Boermans naar de autobiografische oorlogsroman van Erik Hazelhoff Roelfzema. De toeschouwers nemen plaats op een draaitoneel. Rondom spelen de in technisch opzicht verbluffend realistische scènes zich af. De regie heeft een nieuwe vorm van musical uitgevonden, waarin niet alleen zang maar vooral ook het psychologisch ingeleefd spel opvalt. Hoofdrolspelers als Matteo van der Grijn als Erik Hazelhoff, Loes Haverkort als zijn geliefde en de actrices Catherine ten Bruggencate en Anke van 't Hof (die elkaar afwisselen) in de rol van Wilhelmina zorgen voor een geloofwaardige vertelling van het opstandige oorlogsverhaal. De musical is alleen te zien in de Theater Hangaar op het voormalige vliegveld van Valkenburg bij Leiden. Scenarioschrijver Edwin de Vries heeft in samenwerking met Boermans de rol van Wilhelmina uitvergroot. Een terechte keuze.

Inl: www.soldaatvanoranje.nl

Ro Theater

Van dit belangrijke Rotterdamse gezelschap zijn twee voorstellingen te zien die zeer de moeite waard zijn. Gerardjan Rijnders schreef en regisseerde het stuk Amazones waarin hij de omstreden cineaste Leni Riefenstahl opvoert. We zien haar werken aan de verfilming van het toneelstuk Penthesilea door Heinrich von Kleist. Prachtig spel van Sylvia Poorta als Riefenstahl en Fania Sorel als Penthesilea. Rijnders' regie munt uit door fraai samenspel van toneel en film. Ook regisseur Alize Zandwijk zoekt naar nieuwe wegen: in Hondsdagen combineert ze heftige, hevige choreografieën met de muziek van Beppe Costa. Hondsdagen gaat over vernedering van oude mensen, van asielzoekers en vreemdelingen.

Inl: www.rotheater.nl

Kind

De kindervoorstelling Kind door de groep Bonte Hond is griezelig. Ouders krijgen ervan langs. Die moeten minder ruziemaken en minder egoïstisch zijn. Kind, voor kinderen vanaf 9 jaar, is gemaakt door Alexandra Broeder. Kind zindert en bevat echte schrikmomenten. Ook is de horrormuziek eng. Het toneelstuk gaat over Claartje die zich eenzaam voelt en wil weglopen. Uit verveling bedenkt ze zes imaginaire vriendjes die haar helpen. Ze voelt zich ook schuldig, ze zegt: „Als ik niet geboren zou zijn, zou mijn moeder nu niet huilen." Met haar vriendjes speelt ze de Wegloop Show.

Inl: www.bontehond.nl