SELECTIE Muziek

Yevgeny Sudbin

Amsterdam Wie zijn opnames voor het label BIS heeft gehoord, weet: de Russische pianist Yevgeny Sudbin (1980) is een van de interessante pianisten van de jongere generatie. Hij was nog niet eerder in Nederland te beluisteren, maar debuteert zondagavond in de serie ‘Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw’. Sudbin presenteert zich breed: op het programma werken van Scarlatti, Liszt, Ravel, Sjostakovitsj, Rachmaninov en Skrjabin.

Op 7 nov 20u15. Res 0900-6718345; www.concertgebouw.nl.

Paradijslijke Blazers

Arnhem/Amsterdam Het Nederlands Blazersensemble vroeg verteller Bart Moeyaert een bewerking te maken van het verhaal van Adam en Eva. Het resultaat daarvan verscheen pas als kinderboek met cd. Maar het Blazersensemble en Moeyaert toeren ook rond met het programma. Muziek uit Haydns oratorium Die Jahreszeiten begeleidt dan Moeyaerts vervoerende voorlezingen.

Op 6 nov 20u15 Musis Arnhem; 7 en 8 nov 20u15 Concertgebouw, Amsterdam. Inl. www.nbe.nl.

Brodsky Quartet

Rotterdam Het Brodsky Quartet heeft niet alleen het grote klassieke repertoire op het het programma staan, maar ze maken ook uitstapjes naar de lichte muziek en hebben zelfs complete theatrale performances. Op 9 november geven ze een concert in De Doelen met klanken uit de VS (Barber, Copland, Gerswin) vermengt Wenen (Schubert, Webern en Korngold).

Op 9 nov 20u15. Res www.dedoelen.nl

Ack van Rooyen

Utrecht De inmiddels 80-jarige Nederlandse jazzlegende trompettist Ack van Rooyen treedt zondag in het SJU Jazzpodium op met het 18-koppige Utrechts Jazz Orkest (UJO). Olv dirigent, componist en arrangeur Konrad Koselleck wordt klassiek bigband repertoire (van Basie tot Boland/Clarke) gespeeld en eigentijdse stukken (van Akiyoshi tot Bert Joris en Koselleck).

Op 7 nov 15u. Res www.sjujazz.nl.

Public Enemy

Amsterdam De vaders van de kritische, militante hiphop keren terug naar Nederland voor een concert. Circa twintig jaar geleden was de band onomstreden de beste hiphopact. Nummers als Don’t Believe the hype, Burn Hollywood Burn en Fight the Power getuigden van hun strijd tegen racisme, die de rappers niet hebben opgegeven.

Op 8 nov, Paradiso, 20u30. res www.paradiso.nl