SELECTIE Film

The Runaways

Regie: Floria Sigismondi

De meidenband The Runaways gaf meisjes stoere rolmodellen en jongens moderne sekssymbolen. Het is 1975, Britse glamrock met androgyne sterren als David Bowie is de mode. Cultproducer Fowley vermoedt dat de wereld wacht op het contrapunt: een meidenband die viriele, rauwe seksualiteit uitstraalt. Slechte meiden. Voldoende stof voor een onweerstaanbaar tijdsbeeld over tienermeisjes verdwaald in een wereld van seks, drugs en rock ’n roll.

In de Melkweg A’dam. Daarna toernee.

Kerity

Regie: Dominique Monfery

Een van de hoogtepunten van het afgelopen Cinekid-festival was de Franse tekenfilm Kerity. De nostalgisch aandoende handgeschilderde animaties van voormalig Disney-medewerker Dominique Monfery vormen een beeldschoon tegenwicht tegen de hoekige stijl die de Amerikaanse animatiefabriek tegenwoordig hanteert. Monfrey vertelt in zijn weemoedige stijl de avonturen van de zevenjarige Nathanaël, die van zijn tante een bibliotheek vol verhaalfiguren erft.

In: 4 bioscopen.

Holland Animatie Festival

Nog t/m 7 november zijn er op de 14de editie van het Holland Animation in Utrecht animatiefilms, exposities, talkshows, lezingen en workshops op verschillende locaties in de binnenstad. Zaterdag is er vanaf 22u15 de ‘Nacht van de Geanimeerde Wansmaak’ en overdag een Kunststripbeurs.

Inl www.hollandanimatiefilm.nl

Rutgerhouse

Dit weekend is er in Lux (Nijmegen) een retrospectief over Rutger Hauer met zo’n 60 films. Het hele programma is gratis toegankelijk. Sommige van de films zijn nog nooit vertoond in ons land en een enkeling heeft de ‘master himself’ zelfs nog nooit gezien.

Inl www.lux-nijmegen.nl