SELECTIE DVD

Scene uit de film Joy (2010) Foto: A-Film

Joy

Regie: Mijke de Jong. Met: Samira Maas, Coosje Smid, Dagan Bakemadvd film

Joy van regisseur Mijke de Jong is tijdens het Nederlands Film Festival overladen met Gouden Kalveren: voor beste film, beste vrouwelijke bijrol, beste scenario. Na zo’n prijzenregen ligt een gevoel van teleurstelling altijd op de loer. Is Joy werkelijk zo goed?

Joy is een uitstekende film, maar niet de beste van De Jong. Haar sociaal-realisme is in Nederland onovertroffen, maar eerdere films, zoals Tussenstand en Het zusje van Katia zijn complexer en interessanter.

De Jong lijkt in Joy zoveel mogelijk elementen weg te laten om te onderzoeken hoe ze met zo weinig mogelijk middelen toch nog een goede film kan maken. Haar realisme geldt in Joy alleen voor het beeld. Het geluidsontwerp – dat schakelt van de buitengeluiden naar de geluiden in het hoofd van de hoofdpersoon – is juist helemaal niet realistisch, maar subjectief.

Hoofdpersoon Joy (fantastisch geacteerd door nieuwkomer Samira Maas) is een meisje zonder familie, die alleen een beste vriendin en een moeizaam vriendje heeft. Ze is ooit te vondeling gelegd en besluit haar moeder na vele jaren op te zoeken. ‘Besluit’ is eigenlijk een te sterk woord. De hele film door blijft ze aarzelen of ze het contact met haar moeder echt wil, of ze zich kwetsbaar zal tonen, of toch haar agressieve, stoere overlevingsinstinct laat overheersen – ook in haar contact met andere mensen dan haar moeder. Dat blijft tot de laatste minuut spannend.

Peter de Bruijn

Glee Seizoen 1

Regie: Brad Falchuk, Ryan Murphy e.a. Met: Jane Lynch, Matthew Morrison.dvd tv-serie

Net als bij veel andere televisieseries heb je bij de Amerikaanse hit Glee, nu op rtl5 te zien, het gevoel dat je iets hebt gemist. Ook al heb je vanaf het begin gekeken, je houdt het idee te laat in het verhaal te zijn gevallen. Waarom heeft de trainster van de cheerleaders zo’n hekel aan de leider van het schoolkoor? Het is een oude truc. Want zelfs de pilot lost dat probleem niet op. Je moet blijven kijken om er achter te komen. Of laat je afleiden met een extra liedje uit de jukebox.

bianca stigter