SELECTIE Buitenland

België

Brussel Lucas Cranach de Oude (1472-1553) is een van de belangrijkste Duitse renaissancekunstenaars. Toch is The World of Lucas Cranach. An Artist in the Age of Dürer, Titian and Metsys in het Paleis voor Schone Kunsten pas de eerste grote expositie in de Benelux over deze grote portrettist. Met vijftig van zijn schilderijen, vele tekeningen en veertig etsen wordt Cranach in de sociale, culturele en artistieke context van zijn tijd geplaatst. Van zijn tijdgenoten is werk te zien van onder anderen Albrecht Dürer, Quinten Matsys, Bernard van Orley, Jacopo de’Barbari, Lucas van Leyden en Francesco di Francia.

T/m 23 jan., Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, di-zo 10-18u (do -21u). Inl www.bozar.be en 0032 25078200.

Gent Jour de Fête (1949), Les vacances de M. Hulot (1953), Mon Oncle (1958), Playtime (1967), Trafic (1971) en Parade (1974). Met zijn zes geniale speelfilms maakte regisseur, scenarist en acteur Jacques Tati (1907-1982) zichzelf onsterfelijk. Het Caermersklooster brengt het ongemeen grappige maar in wezen zwartgallige en melancholische filmuniversum van deze maniakale en visionaire perfectionist tot leven. Naast tientallen filmclips zijn op Jacques Tati – Deux Temps, Trois Mouvements originele rekwisieten en kostuums te zien en ook foto’s, affiches, maquettes en storyboards uit de films.

T/m 16 jan., Caermersklooster, Vrouwebroersstraat (Patershol) 6, di-zo 10-17u. Inl www.caermersklooster.be en 0032 92692910.

Groot-Brittannië

Londen Het Royal Academy of Arts heeft de crème de la crème uit het Museum voor Schone Kunsten in Boedapest over laten brengen en nog nooit was er in Groot-Brittannië in één tentoonstelling zo’n verscheidenheid aan schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken te zien. Zelfs de eerder gestolen Madonna van Raphael kan nu bewonderd worden en ook de Maagd met kind en Johannes de Doper uit 1508. De chronologische gepresenteerde werken van Leonardo da Vinci, Rembrandt, El Greco, Rubens, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin en Picasso komen uit de schilderijenverzameling van de Esterházy familie.

T/m 12 dec, Treasures from Budapest: European Masterpieces from Leonardo to Schiele, Royal Academy of Arts, Burlington House, Piccadilly, 004420 7300 8000 & www.royalacademy.org.uk

Duitsland

Berlijn We zien een jonge vrouw: donker haar, rode jurk, boek in de hand, ketting met kruisje. Het lijkt een doodgewoon schilderij. Alleen heeft het wel een vreemde achterkant. Het blijkt niet op linnen te zijn geschilderd maar op perkament, in 1943. De anonieme kunstenaar sloopte er de Heilige Schrift van de joden voor, een stuk Thorarol. Brave burgerlijkheid en barbarij liggen in Hitler und die Deutschen beangstigend dicht bij elkaar. Het gaat de makers om de samenwerking van het Duitse volk met hun vereerde Führer.

T/m 5 feb in het Deutsches Historisches Museum. Inl: 0049-30203040 en dhm.de.

Frankrijk

Lille De Saatchi collectie uit Londen, een van de grootste privé collecties van hedendaagse kunst, is voor het eerst op het Europese continent, in het spannende gebouw van het voormalig postsorteercentrum van Lille: Tri Postal. Saatchi verzamelde Jeff Koons en Damien Hirst en onder de titel La Route de la soie(Zijderoute) toont Saatchi zestig indrukwekkende en vaak aangrijpende sculpturen, doeken, foto’s, video’s en installaties vervaardigd tussen 2005-2008 van dertig jonge Oosterse kunstenaars uit de streek van Libië t/m China.

T/m 16 jan in de Tri Postal, www.lille3000.com

Parijs Gedurende dertig jaar weigerde het Centre Pompidou om aan Arman (1928-2005) een retrospectief te wijden. Nu is het dan zo ver. Honderd twintig doeken, voorwerpen, beelden en video’s, afkomstig uit de hele wereld laten zijn werk zien. Niet alleen veranderde deze ‘verzamelaar van verzamelingen’ met zijn Accumulations, Colères, Poubelles, Coupes en Combustions radicaal de klassieke definitie van het kunstwerk, maar ook opende hij vele wegen naar nieuwe filosofieën.

T/m 17 jan in het Centre Pompidou, www.centrepompidou.fr