Sarkozy zou journalisten laten bespioneren

Bespioneert Sarkozy journalisten? De beschuldigingen aan het adres van de Franse president stapelen zich op. Het doorgaans goed ingevoerde satirische weekblad Le Canard Enchaîné schrijft deze week dat de president persoonlijk toeziet op het het volgen van meerdere journalisten door de inlichtingendienst DCRI. De dienst zou middels gedetailleerde informatie van telecombedrijven de telefooncontacten van journalisten bestuderen. Zo zou Sarkozy willen achterhalen wie binnen het overheidsapparaat gevoelige informatie lekt.

Het zou onder meer gaan over informatie over illegale financiering van Sarkozy’s UMP-partij door de schatrijke Liliane Bettencourt, de erfgename van het cosmeticaconcern l’Oréal. Een geheime groep van oud-medewerkers van de DCRI zou belast zijn met het speurwerk bij de pers.

De beschuldiging volgt op enkele opvallende diefstallen van laptops van journalisten de afgelopen weken. Bij een journalist van dagblad Le Monde, Gérard Davet, die over de Bettencourt-zaak bericht, werd thuis ingebroken op 22 oktober. Daarna werden twee computers ontvreemd op de redactie van Médiapart, een nieuwssite die de affaire-Bettencourt deze zomer aan het licht bracht, en één op de redactie van weekblad Le Point.

In september kondigde Le Monde juridische stappen aan tegen het Elysée vanwege vermeende schending van het journalistiek brongeheim. Volgens de krant vroegen medewerkers van Sarkozy de inlichtingsdienst om de bron van een verhaal van Davet over Bettencourt te traceren.

Het Elysée de beschuldigingen van Le Carard Enchaîné met kracht. „Volstrekt absurd,” aldus de reactie van het bureau van Sarkozy. De directeur van de inlichtingendienst DCRI, Bernard Squarcini, typeert de beschuldigingen als „groteske laster.”

Maar de socialistische oppositie is niet overtuigd van de onschuld van de president. Zij eist een parlementaire enquête naar de vermeende spionage.

    • Mark Beunderman