'Russische spionnen in Georgië opgepakt'

De Georgische veiligheidsdiensten zeggen vandaag een Russisch spionagenetwerk te hebben opgerold, een actie die waarschijnlijk zal leiden tot verhoogde spanningen met Rusland. Twee jaar geleden vochten Rusland en Georgië een korte oorlog uit en sindsdien zijn de verhoudingen gespannen.

Volgens het hoofd van de Georgische contraspionagedienst, Sjota Ordzjonikidze, gaat het om vier Russen en negen Georgiërs, een aantal van hen zou piloot zijn bij de Georgische luchtmacht. Ze werden volgens hem vanochtend opgepakt, na een onderzoek van vier jaar. Ze zouden allemaal werken voor de Russische militaire inlichtingendienst, de GRU. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de arrestatie van vanmorgen „een politieke farce”.

Vorige week vrijdag zeiden anonieme Georgische inlichtingenfunctionarissen dat er twintig Russische spionnen waren opgepakt. Dat bericht werd niet bevestigd door de Georgische autoriteiten. Onduidelijk is of het om dezelfde personen gaat.

In 2006, twee jaar voor de Russisch-Georgische oorlog, arresteerden de Georgische veiligheidsdiensten vier Russen en zestien Georgiërs, die beschuldigd werden van het doorspelen van geheime militaire informatie naar Rusland. Die arrestaties leidden destijds tot spanningen tussen Moskou en Tbilisi. Rusland noemde die arrestatie „ongehoord”. Onduidelijk is of er een verband is met de zaak nu.

Het Georgische ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde de arrestatie van de dertien personen vanochtend en maakte gelijktijdig in een verklaring bekend dat de Georgische inlichtingendiensten geïnfiltreerd zijn in de GRU. (AP, Reuters)