PSV behaalt zege op Debrecen, AZ en FC Utrecht uit ten onder

PSV heeft gisteren een flinke stap richting een plek in de knock-outfase van de Europa League gezet. De Eindhovense voetbalclub versloeg de Hongaarse kampioen Debrecen met 3-0 en is met tien punten uit vier wedstrijden al bijna zeker van Europese overwintering. PSV kan het ticket voor de vervolgfase op 1 december bij Sampdoria veiligstellen, daarna wacht nog een thuiswedstrijd tegen Metalist Charkov.

De ploeg van trainer Fred Rutten hoefde zich in het Philips Stadion nauwelijks in te spannen. Daarvoor was de tegenstand van Debrecen, dat twee weken geleden al met 2-1 verloor van PSV, ook veel te zwak. De puntloze Hongaren hadden een zege nodig om nog enigszins uitzicht te houden op een vervolg in de Europa League, maar waren duidelijk alleen naar Eindhoven gekomen om de schade beperkt te houden.

Aanvoerder Ibrahim Afellay, die in de belangstelling zou staan van FC Barcelona, brak de wedstrijd na ruim twintig minuten open met een droge schuiver vanaf twintig meter: 1-0. Ola Toivonen had even daarvoor de score al moeten openen, maar de Zweed kopte de bal in vrije positie over het Hongaarse doel. Toivonen stond vlak voor rust aan de basis van de tweede treffer. Hij vond in het strafschopgebied Jonathan Reis, die beheerst afrondde: 2-0. Vlak voor tijd tekende invaller Stijn Wuytens voor de derde treffer.

Europese uitwedstrijden zijn dit seizoen duidelijk niet besteed aan AZ. De Alkmaarse club ging kansloos met 2-0 onderuit bij Dinamo Kiev. Een vervolg in de Europa League lijkt een onmogelijke opgave voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek. AZ creëerde weinig tot geen kansen in de Oekraïense hoofdstad. Kiev had aan twee goede momenten van topspits Artem Milevski voldoende om de tweede zege op AZ te realiseren.

FC Utrecht is niet langer ongeslagen in de groepsfase van de Europa League. De ploeg van trainer Ton du Chatinier maakte bij Steaua Boekarest te veel fouten in defensief opzicht: 3-1. FC Utrechtdoelman Michel Vorm ging bij twee doelpunten in de fout. Door de eerste nederlaag in groep K zakte FC Utrecht met drie punten naar de laatste plaats. De kans op overwintering is niet zo groot meer.

Liverpool heeft Napoli in groep K op eigen veld met 3-1 verslagen. Steven Gerrard was de grote man bij de thuisploeg. In het laatste kwartier scoorde de middenvelder een glaszuivere hattrick. Twee weken geleden werd in Italië door beide ploegen niet gescoord.