Perspectief AZ somber

Volgende ronde Europa League is ver weg voor AZ na nederlaag tegen Dinamo Kiev.

Alkmaarse ploeg heeft al sinds 2007 geen Europese uitwedstrijd gewonnen.

Voor AZ is het bereiken van de knock-outfase van de Europa League vrijwel een onmogelijke opgave geworden. De ploeg van trainer Gertjan Verbeek verloor gisteravond in de Oekraïne kansloos van Dinamo Kiev met 2-0.

AZ creëerde weinig tot geen kansen in de return van het duel dat enkele weken geleden in Alkmaar ook al in het voordeel van de Oost-Europese ploeg eindigde (1-2). Verder dan een paar afstandschoten van Rasmus Elm en Stijn Schaars kwam het elftal uit Noord-Holland niet. Kiev had aan twee goede momenten van topspits Artem Milevski voldoende om de tweede zege op AZ te realiseren.

Niklas Moisander ontbrak vanwege de rode kaart in de heenwedstrijd. Daardoor miste AZ duidelijk een goede speler in de opbouw. De Finse verdediger is tweebenig en daarmee belangrijk bij het opzetten van aanvallen. Zijn vervanger Kew Jaliens is vooral een mandekker. AZ leed dan ook veel balverlies op weg naar het doel van Kiev.

De nummer zes van de eredivisie heeft dit seizoen veel moeite in Europese uitwedstrijden. In de voorronde van de Europa League verloor de ploeg buiten het eigen stadion van laagvliegers als IFK Göteborg uit Zweden en FK Aktobe uit Kazachstan. In de groepsfase werd bij BATE Borisov ook verloren (4-1). De laatste internationale uitzege van AZ, dat enkele jaren gelden nog een lang ongeslagen record op de Europese velden koesterde, dateert zelfs van september 2007.

Net als bij de wedstrijd in Alkmaar trok Kiev in de beginfase meteen ten aanval. Na ruim twintig minuten kreeg Milevski een levensgrote kans. De Argentijnse doelman Sergio Romero bracht echter op geweldige wijze redding. Daarna ging de storm van de thuisploeg langzaam liggen en leek AZ de wedstrijd eindelijk onder controle te hebben.

De hoop op een stunt was echter al snel vervlogen. Binnen ruim een kwartier in de tweede helft stond Kiev met 2-0 voor. Beide keren vond Roman Eremenko met een slimme pass aanvalsleider Milevski die Romero simpel passeerde. Kiev-trainer Loezjni kon het zich permitteren om de licht geblesseerde sterspeler Andrei Sjevtsjenko op de bank te laten.

AZ blijft na de derde nederlaag op rij in de Europa League steken op drie punten net als FC Sheriff. De Moldaviërs verloren van BATE dat met tien punten koploper is. Kiev staat op zeven. Met nog een uitduel in Oost-Europa en een thuiswedstrijd tegen BATE lijken de Europese ambities van AZ gedoemd te mislukken. (ANP)