Oud nieuws op tv door BBC-staking

Kijkers van de Britse televisiezender BBC krijgen vandaag en morgen oud nieuws voorgeschoteld. Het personeel van de British Broadcasting Corporation staakt uit protest tegen het gat in de pensioenvoorziening van de BBC. Ook het radiopersoneel van de BBC staakt, waardoor programma’s vervallen. Onder meer het populaire Britse nieuwsprogramma Today op Radio 4 wordt niet uitgezonden.

Tijdens de 48 uur durende staking wordt een deel van de BBC-uitzendingen op radio en televisie door freelancers verzorgd en gevuld met eerder opgenomen materiaal. Het personeel van de BBC, een publieke omroep gefinancierd uit een belastingbijdrage van alle Britse huishoudens, is het niet eens met de oplossing die hun werkgever biedt voor het tekort in het pensioenfonds van 1,5 miljard pond (1,7 miljard euro). Dit gat zou gedeeltelijk gedicht moeten worden door hogere pensioenbijdragen van het personeel.

De Britse vakbond voor journalisten, waar ruim een vijfde van de 23.000 van de BBC-medewerkers wereldwijd bij is aangesloten, zegt dat hun acties gedurende de staking van twee dagen in kracht zullen toenemen. Volgens de vakbond hebben de stakingen een „aanzienlijke invloed” op de nieuws- en actualiteitenprogramma’s van de BBC. De directeur van de BBC, Mark Thompson, spreekt tegen dat de programmering ernstig wordt verstoord.

Een nieuwe staking van 48 uur staat gepland voor maandag 15 en dinsdag 16 november. De website van de BBC wordt wel geactualiseerd met de laatste ontwikkelingen in de wereld, waaronder het nieuws over de stakingen van het eigen personeel. (Reuters, BBC)