Omstreden biografie over Zweedse koning

Hij heeft het boek niet gelezen. Maar toch wil de Zweedse koning Carl XVI Gustaf er wel iets over kwijt.

Wat er ook over hem geschreven wordt in de biografie De onwillige koning, het is allemaal lang geleden. Dat zei de koning gisteren tegen journalisten, na afloop van zijn jaarlijkse elandenjacht.

In de biografie wordt uitgebreid stilgestaan bij de al jaren bestaande geruchten over een buitenechtelijke relatie van de koning. Ook schrijven de drie auteurs over bezoeken van de koning, die uitsluitend een ceremoniële rol heeft, aan groezelige nachtclubs.

Volgens vrienden van de koning is het allemaal speculatie en baseren de schrijvers zich op dubieuze bronnen. De koning ging niet in op de inhoud van het boek, maar zei wel dat hij de zaak met zijn vrouw, koningin Silvia, had uitgepraat.

Zweedse media zijn over het algemeen terughoudend met verhalen over het persoonlijke leven van leden van het koninklijk huis, zelfs de tabloids. Kranten worstelen dan ook met de berichtgeving over de biografie. „Als we er niet over schrijven, lijkt dat op een poging om informatie te verzwijgen”, aldus een commentaar in de gerespecteerde Dagens Nyheter. „Maar als we er wel over berichten bestaat het gevaar dat we worden beschuldigd bij te dragen aan geruchten en roddels.” (AP)