Nieuwe waterkokers, nieuwe Knorren

Een televisiekok kookt geen soep uit een pakje. Daar krijgt hij de uitzending niet mee vol gepraat. Maar de wereld doet het wel. Poedersoep is 172 jaar geleden bedacht door heer Knorr. Instantnoedelsoep is veel jonger, een halve eeuw, bedacht door een Chinees in een Japanse kolonie, maar in een fors deel van de wereld nog veel populairder dan bij ons ooit de poedertjes waren van California en Royco.

Er worden naar verluidt jaarlijks bijna honderd miljard eenpersoonsporties instantnoedel-soep gegeten, vooral in Aziatische landen. Traditionele poedersoep moet een paar minuten doorkoken. Dat is het verschil met instantsoepen. Alleen heet water er bij, even blazen en meteen eten, soms zo uit de verpakking, een beker van polystyreen. Unilever vult ook bekers instantsoep maar lijkt in Nederland meer succes te hebben met snelle poeders in envelopjes; Cup a Soup.

Een marketinggenie die ook goed kon solderen, werkzaam bij Unilever, ingenieur Henri Peteri, zei veertig jaar geleden tegen zijn bazen: als je instantsoep tot wereldsucces wilt maken moet je ook instant kokend water hebben. Hij bouwde een boilertje, waarin een paar liter water onder druk tot 100 graden wordt verwarmd en dat zo goed geïsoleerd is dat de warmte nauwelijks weglekt. Alleen als er kokend water wordt afgetapt komt er uit de waterleiding koud water bij in het boilertje dat het binnen luttele minuten weer op kooktemperatuur brengt. Unilever zag er niks in. Henri Peteri ging het apparaat zonder hulp van de reus zelf maken, de Quooker. Het staat nu in ongeveer tweehonderdduizend Nederlandse huishoudens onderin het aanrechtkastje met een kraan er bovenuit.

In Engeland is de Quooker een groot succes. Dat heeft alles te maken met thee. Thee is altijd ‘instant’ geweest en veel Engelsen zien de lol in van het snelle kokende water. Makers van traditionele warmwaterboilers lieten het kokendwaterapparaat lang voor wat het was, geloofden er waarschijnlijk niet in, maar nu de Quooker in Scandinavië ook al een succes is en Duitsland verovert moeten ze wel. Daalderop, Inventum en mengkranenfabrikant Grohe hebben er een. Het zou goed zijn als het energieverbruik van de verschillende apparaten werd vergeleken. Wie wil TNO er voor betalen?

Maar waarom zijn de Quooker en de namaak niet minstens zo gewild als de Senseo? Goed beschouwd is de Quooker beter dan het koffieapparaat waar je een kussentje koffiepoeder in moet doen waar het ding heet water doorheen perst wat dan als lauwe koffie in een kopje lekt. En soep kan hij niet eens.

Ik kocht in Chinese supermarkten een tiental noedelsoepen en hing er de man mee uit die niet koken kan en er geen tijd voor heeft. De Quooker deed het werk. Ongezond, vast wel, maar wat een smaken en wat een smaakversterkers. Een avontuur is het, instant uit Azië. Niet voor nog eens wat mij betreft, maar dat kan ik ook zeggen van Cup a Soup.

Kan soep uit een pakje dan niet gewoon erg lekker zijn, kan een fabriek iets maken waar ik niet tegenop kan koken met mijn ossenstaart, schenkel, salie en lavas?

Verrassing: daar zijn we twee weken geleden mee begonnen, zegt Knorr. Onze soepen bevatten geen hulpmiddelen meer om bang van te worden. Ze zijn nu zo goed als ‘eerlijk’, geen e-nummertje meer te bekennen en toch lekker.

In de nieuwe Knorren zit nog wel gistextract dat smaken oppept maar dat is het enige toverheksige er aan.

Voorspelling: als Knorr doorzet wordt Quookerkoken de trend in de stad.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk