Mondiaal kritiek op besluit Fed

Er is wereldwijd veel kritiek op het besluit van de Amerikaanse centrale bank om voor honderden miljarden dollars aan staatsleningen op te kopen. In Azië viel te horen dat de actie van de VS het moeilijker maakt om volgende week een handelsakkoord te bereiken tijdens de G20-bijeenkomst in Zuid-Korea.

„Zij zijn ons uitleg schuldig. Ik zie dat er veel zorgen zijn over de impact van dit beleid op de financiële stabiliteit in andere landen”, zei Cui Tiankai, de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken vanmorgen.

De Federal Reserve, ofwel Fed, maakte woensdag bekend dat het voor 600 miljard dollar in de nationale economie gaat pompen. Het gaat tot en met juni staatsleningen opkopen. De Fed hoopt zo de rente omlaag te krijgen en de economische groei aan te zwengelen.

De ongekende geldinjectie kan tot financiële problemen leiden in andere landen. Vooral in de opkomende economieën vreest men de impact op de eigen valuta’s. Diverse landen kondigden maatregelen aan om zich te beschermen tegen de toevloed van kapitaalstromen. De president van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, zei begrip te hebben voor de Fed, gezien de langzame economische groei in de VS, maar waarschuwde voor de negatieve invloed voor andere landen. De toevloed aan Amerikaanse dollars kan de koers van andere munten opstuwen en zorgen voor zeepbellen in bijvoorbeeld aandelen- of vastgoedmarkten.

Ook in andere landen was er kritiek. In Brazilië waarschuwde de minister van Financiën voor een valutaoorlog en in Thailand zei zijn collega dat de centrale banken in Azië nauw overleg voeren om valutaspeculatie te voorkomen.

De president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean Claude Trichet liet gisteren de Europese rente op 1 procent staan en kondigde geen nieuwe maatregelen aan om de economie te stimuleren. Trichet wilde niet reageren op de actie van de Fed. „Zij hebben hun eigen verantwoordelijkheid.”

De invloedrijke voormalige chef van de Amerikaanse centrale bank, Paul Volcker, hekelde de Fed. „Dit zal geen verandering brengen in mijn verwachting dat het economisch herstel langzaam en moeizaam zal verlopen”, zei hij.

Het Fed-besluit kan gevolgen hebben voor de G20-top volgende week. China zei vanmorgen dat het voorstel van de VS om daar regels af te spreken over hoe een land zijn betalingsbalans mag inrichten, niet van belang is. „ Als je kijkt naar de wereldeconomie zijn er belangrijkere zaken. Bijvoorbeeld de vraag van quantitative easing (geldverruiming)”, zei Tiankei.