Kort nieuws voorpagina

Opstelten: zaak bij nieuw, belastend bewijs overdoen

Den Haag, 5 nov. Een onherroepelijk vrijgesproken verdachte kan voortaan opnieuw voor hetzelfde delict worden vervolgd als nieuw, zeer belastend bewijs opduikt. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag aan de ministerraad voorlegt. Pagina 2

‘Nederland schendt rechten illegaal’

Rotterdam, 5 nov. Nederland schendt de mensenrechten van illegale vreemdelingen. 8.000 tot 10.000 vreemdelingen worden jaarlijks onder slechte omstandigheden in een detentiecentrum opgesloten. Dit concludeert Amnesty International in een rapport over de detentiecentra. Pagina 3

Opslag CO

2 niet onder Barendrecht

Rotterdam, 5 nov. Het plan om kooldioxide op te slaan onder een woonwijk in Barendrecht is definitief van de baan. Nu wordt overwogen in Noord-Nederland kooldioxide ondergronds op te slaan. Maar ook daar maken bewoners zich zorgen. Pagina 2

Felle kritiek op VS om mensenrechten

Genève, 5 nov. In de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heeft de Amerikaanse regering zich vandaag moeten verweren tegen felle kritiek van onder meer Cuba en Iran. Pagina 5

Blad: Sarkozy laat journalisten volgen

Parijs, 5 nov. De Franse president Sarkozy ziet persoonlijk toe op het volgen van journalisten door de inlichtingendienst DCRI. Dat schrijft het doorgaans goed ingevoerde satirische weekblad Le Canard Enchaîné. Pagina 5

Vrouwen winnen goud bij WK roeien

Lake Karapiro, 5 nov. De Nederlandse dames vier-zonder hebben vandaag de de wereldtitel gewonnen bij de WK roeien in Nieuw-Zeeland. Pagina 9

Tiny Mulder

Leeuwarden, 5 nov. De Friese schrijfster en voormalige verzetsstrijdster Tiny Mulder (89) is gisteren overleden. Mulder werd landelijk bekend met haar roman Tin iis, in het Nederlands uitgebracht als Gevaarlijk ijs. Pagina 8