Kort nieuws Sport

‘Lijnregel’ niet van invloed bij plaatsen wereldbeker

Heerenveen, 5 nov. Schaatsers die vanaf vandaag bij de Nederlandse afstandskampioenschappen worden gediskwalificeerd op basis van de nieuwe ‘lijnregel’ van de internationale schaatsunie ISU, kunnen toch meedoen aan de komende wereldbekerwedstrijden. Schaatsbond KNSB besloot dat gisteren na overleg met de trainers. Bij de NK afstanden wordt een schaatser bij diskwalificatie vanwege de lijnregel uit de uitslag geschrapt. Uiteindelijk kijkt de KNSB echter alleen naar de eindtijden. Op basis daarvan worden schaatsers aangewezen voor de wereldbekerwedstrijden. De trainers toonden zich blij met de beslissing. „Hiermee geven we een statement af naar de andere schaatslanden”, aldus assistent-coach Bart Veldkamp van TVM. „Misschien dat ze daar nu ook in actie komen. Deze nieuwe regel is belachelijk.” (ANP)

Programma NK afstanden

Vandaag:

500 meter mannen en vrouwen

5.000 meter mannen

Morgen, vanaf 14.30 uur:

1.000 meter mannen en vrouwen

3.000 meter vrouwen

Zondag, vanaf 12.00 uur:

1.500 meter mannen en vrouwen

5.000 meter vrouwen

10.000 meter mannen

Kans op Formule 1 voor Van der Garde

Rijswijk, 5 nov. Autocoureur Giedo van der Garde is met drie teams in gesprek voor een stoeltje in de Formule 1 voor 2011. „Het ziet er goed uit, maar de deal is niet rond. Giedo heeft nog nergens getekend”, zegt zijn manager Jan Paul ten Hoopen, die bevestigt dat het gaat om de teams van Lotus, Virgin en Force India. De Waalse krant La Libre wist gisteren al te melden dat Van der Garde zo goed als zeker tekent bij Virgin. Zijn Belgische tegenkandidaat Jerômé d’Ambrosio zou wegens gebrek aan sponsorgeld zijn afgehaakt. „Ik weet niet waar ze die wijsheid vandaan hebben. Ik kan alleen maar zeggen dat we er heel hard mee bezig zijn”, aldus Ten Hoopen. Van der Garde heeft de afgelopen twee jaar goede resultaten geboekt in de GP2, de raceklasse die geldt als kweekvijver voor de Formule 1. De laatste Nederlander die in de Formule 1 uitkwam was Christian Albers. (ANP)

Renner Valverde blijft geschorst

Lausanne, 5 nov. Wielrenner Alejandro Valverde blijft voor twee jaar geschorst. De Zwitserse federale rechtbank heeft gisteren het beroep van de Spanjaard tegen zijn schorsing afgewezen. Valverde is uitgesloten van competitie wegens zijn betrokkenheid bij het Spaanse dopingschandaal Operacion Puerto, dat in 2006 aan het licht kwam. De renner is de afgelopen jaren nooit positief bevonden. Desondanks besliste het internationaal sporttribunaal CAS eerder al in het nadeel van Valverde. Nu ook het beroep van de wielrenner door het federale hof in Zwitserland is afgewezen, blijft de Spanjaard geschorst tot 1 januari 2012. (ANP)

Beachvolleybalduo in halve finale

Phuket, 5 nov. Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Marleen van Iersel hebben vandaag de halve finales bereikt van het laatste toernooi van dit seizoen in de World Tour. In het Thaise Phuket werd het Duitse koppel Sara Goller/Laura Ludwig verslagen in drie sets: 21-19, 19-21 en 15-8. (ANP)