Kort nieuws Economie

Tandartsen krijgen lager pensioen

Heerlen, 5 nov. Het pensioenfonds voor tandartsen verlaagt per 1 juli volgend jaar de pensioenen. De bekendmaking door de Stichting Pensioenfonds Tandartsen en Tandarts-specialisten (SPT) gisteren kwam als een verrassing. Het fonds staat niet op de lijst van veertien fondsen waarmee De Nederlandsche Bank (DNB) overlegt over een mogelijke verlaging van de pensioenen. De financiële positie van SPT staat onder druk door de sterk gestegen levensverwachting, meldde het fonds. Eind september bedroeg de dekkingsgraad 88 procent, terwijl DNB een ondergrens van 105 aanhoudt. De korting van de pensioenen van de leden van SPT ligt tussen 9 en 15 procent. Volgens een woordvoerder scheelt een korting van 10 procent gemiddeld zo’n 130 euro per maand op de uitkering van huidige gepensioneerden. (ANP)

Toyota boekt weer flinke winst

Tokio, 5 nov. Toyota Motor, de grootste autoproducent ter wereld, heeft in de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een nettowinst van 289,16 miljard yen (2,5 miljard euro) geboekt. In dezelfde periode vorig jaar leed Toyota nog een verlies van 66 miljard yen. Toyota, dat de resultaten vandaag heeft bekendgemaakt, verhoogde de winstverwachting voor het hele jaar met 20 miljard yen tot 350 miljard yen. Toyota is positief gestemd, ondanks de sterke yen en terugroepacties van auto’s dit jaar. (ANP)

Huuropbrengsten Corio stijgen

Utrecht, 5 nov. De nettohuuropbrengsten van vastgoedbedrijf Corio zijn in de eerste negen maanden van dit jaar gestegen. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt. De huuropbrengsten stegen met 12,9 procent tot 283,5 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 236,1 miljoen euro, tegen een verlies van 151,8 miljoen euro vorig jaar. (ANP)