Kort nieuws Economie

Russisch bedrijf wil Potash kopen

rotterdam, 5 nov. Het Russische bedrijf Phosagro bereidt een bod voor op Potash Corp., een Canadese producent van kaliumcarbonaat. De Canadese overheid heeft een eerder bod van BHP Billiton op Potash afgewezen. BHP was bereid 27,5 miljard euro te betalen voor het Canadese bedrijf Potash is de grootste producent van kali, een belangrijke grondstof voor kunstmest. Verkoop gaat in tegen het belang van Canada, zo stelt premier Harper.

Canada wijst bod op Potash af, pagina 13

Shell schikt zaak Nigeria met SEC

Amsterdam, 5 nov. Shell heeft een schikking getroffen van 48,2 miljoen dollar (33,9 miljoen euro) met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Daarmee voorkomt de oliemaatschappij vervolging voor het betalen van steekpenningen in Nigeria. Volgens de SEC kocht Shell van 2002 tot en met 2005 Nigeriaanse douanebeambten om voor in totaal circa 3,5 miljoen dollar. De steekpenningen rondt het zogeheten Bonga-project leverden Shell volgens de toezichthouder een winst op van iets meer dan 14 miljoen dollar. Die winst moet nu worden terugbetaald inclusief bijna 4 miljoen dollar rente. Daarnaast krijgt Shell een boete van 30 miljoen dollar. Naast Shell schikten ook zes andere bedrijven voor in totaal 236,5 miljoen dollar. (ANP)

EU wil dat Portugal strenger bezuinigt

Brussel, 5 nov. De Europese Commissie wil dat Portugal zijn begrotingstekort versneld terugdringt. De commissie verwelkomde gisteren de sobere begroting die het land presenteerde, maar zei dat extra besparingen nodig zijn. Een woordvoerder van eurocommissaris Olli Rehn (Economie en Monetaire Zaken) zei dat de Portugal zich moet opmaken voor voor meer besparingsmaatregelen de komende jaren. Woensdag keurde het Portugese parlement een omstreden nieuwe begroting goed.ANP)

Postbodes staken op 16 november

Zoetermeer, 4 nov. De postbodes van TNT Post staken op 16 november. De vakbonden hebben gisteren afgesproken dat de postbodes die dag actie gaan voeren in Den Haag. De bonden zijn boos over het grote aantal gedwongen ontslagen bij het postbedrijf als gevolg van een reorganisatie. TNT heeft, na overleg met de bonden, toegezegd dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt blijft tot 3.100. Maar dat vinden de bonden te veel. TNT heeft tot maandag om concessies te doen en de staking af te wenden. (ANP)