Kort nieuws Buitenland

Grote betogingvan extreemrechts in Moskou

Moskou, 5 nov. Ongeveer 5.000 extreemrechtse demonstranten hebben gisteravond in de Russische hoofdstad Moskou een betoging gehouden. Het was een van de grootste extreemrechtse demonstratie in vijf jaar. Betogers scandeerden leuzen als ‘Rusland voor Russen’ en droegen spandoeken met teksten als ‘alle macht aan de blanken’. De betogers hadden toestemming van het gemeentebestuur om te demonstreren. Waarnemers vrezen dat extreemrechtse groeperingen aan invloed winnen in Rusland, maar tot nu zijn de groepen klein en hebben ze vrijwel geen politieke invloed. Racisme is een groeiend probleem in Rusland, hoewel het aantal racistische moorden de afgelopen jaren is gedaald. De politie treedt harder op de tegen de bewegingen nu die zich ook kritisch uiten tegenover de autoriteiten. (Reuters)

Verdachte zakenlui Bulgarije vrijuit

Sofia, 5 nov. Een Bulgaarse rechtbank heeft gisteren twee zakenmannen vrijgesproken die verdacht worden van het leiden van een crimineel netwerk, een tegenslag voor de centrum-rechtse regering van premier Bojko Borisov, die de strijd heeft aangebonden met de georganiseerde misdaad. Bulgarije geldt als meest corrupte EU-land en wordt door de EU onder druk gezet om de georganiseerd misdaad aan te pakken en corruptie te bestrijden. De twee zakenmannen, Plamen Galev en Angel Hristov wisten dankzij juridische mazen in de wet vorig jaar mee te doen aan de verkiezingen terwijl ze in afwachting waren van een rechtszaak wegens hun vermeende criminele activiteiten. Ze werden niet gekozen. (Reuters)

Drie Letse piloten ontvoerd in Darfur

Khartoum, 5 nov. In de West-Soedanese regio Darfur zijn gisteren drie Letse helikopterpiloten ontvoerd, zo hebben de plaatselijke autoriteiten vandaag bekendgemaakt. De drie piloten, die werken voor het Wereldvoedselprogramma van de VN, werden door onbekende uit een minibus gehaald in Nyala, hoofdstad van Zuid-Darfur en toneel van een recente reeks ontvoeringen om losgeld. Doelwit zijn hoofdzakelijk buitenlandse hulpwerkers. De meesten zijn weer ongedeerd vrijgelaten. (AP)

‘Geen Afghaanse luchtvaart naar EU’

Brussel, 5 nov. Afghaanse vliegtuigmaatschappijen mogen binnenkort niet meer landen in de Europese Unie, meldt een anonieme bron binnen de Europese Commissie vandaag. „Afghanistan beschikt niet over de capaciteiten om de veiligheid te garanderen”, aldus de bron. De EU zou het besluit volgende week nemen. De Afghaanse burgerluchtvaart beleeft sinds enkele jaren een grote groei, door de Afghaanse gemeenschap in Europa en de vele buitenlanders die naar Afghanistan reizen. (Reuters)