Kort nieuws Binnenland

Omroep wil 50 mln bezuinigen met efficiënter werken

Door een onzer redacteuren

Hilversum, 5 nov. De Publieke Omroep wil jaarlijks vijftig miljoen euro gaan bezuinigen door efficiënter te gaan werken en het omroepbestel te vereenvoudigen. Het aantal omroepen gaat terug van 22 naar 8 omroepen. Verder wordt koepelorganisatie NPO verkleind. De omroepen en de NPO nemen ieder de helft van de bezuinigingen voor hun rekening. Dit alternatieve bezuinigingsplan heeft bestuursvoorzitter Henk Hagoort gisteren neergelegd bij minister Van Bijsterveldt (OCW, CDA). De voorgenomen bezuinigingen van het kabinet lopen op tot 200 miljoen per jaar in 2015, een kwart van het budget van de publieke omroep.

Drie Nederlanders dood bij crash Cuba

Den Haag, 5 nov. Drie Nederlanders zijn omgekomen bij een vliegtuigongeval gistermiddag (lokale tijd) in Cuba. Dat liet het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend weten, na bevestiging van de autoriteiten in Cuba. Volgens een woordvoerder moet de officiële identificatie nog plaatsvinden. Of het Landelijk Team Forensische Opsporing daarvoor wordt ingezet is nog niet duidelijk. Volgens Buitenlandse Zaken gaat het om drie werknemers van een bedrijf, die op zakenreis waren. Geen van de 68 inzittenden heeft het ongeluk overleefd, zo meldden de Cubaanse staatsmedia vandaag. (ANP)

Rabbae geen lid GroenLinks meer

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 5 nov. Mohamed Rabbae, oud-Kamerlid voor GroenLinks, heeft gisteren zijn partijlidmaatschap van die partij opgezegd. De voorzitter van het Landelijk Beraad Marokkanen die in 1994 duo-lijsttrekker was voor GroenLinks, leeft al langer in onmin met de partij; hij vindt dat de strijd tegen PVV-leider Geert Wilders harder moet worden gevoerd. Zelf noemde hij Wilders al „fascistisch”, een „pure racist” en „een kleine Hitler”. Afgelopen weekeinde liet partijleider Femke Halsema weten dat Rabbae niet namens de partij spreekt.