Komt er nog wat van?

Soms zie ik Joop Munsterman voor me, vingertokkelend onder een klok. Mijn god, denkt hij, wat gaan die wijzers traag. Vanochtend weer met hooggespannen verwachtingen aan de slag gegaan en nu, tegen het einde van de middag, opnieuw geen speler verkocht. Waar die bijven die clubs toch? Munsterman, voorzitter van FC Twente, begint de voetbalwereld een beetje saai te vinden. Er gebeurt te weinig.

Het lot van de Munstermannen: eerst bezorgen ze hun club een golf van vooruitgang, en eenmaal op die golf wordt alles voorspelbaar. Door zuiver rationeel te handelen in spelers lopen ze op de zaken vooruit. Consequent streven ze naar de inkoop van jonge spelers voor minder geld dan ze waard zijn, en naar verkoop van gerijpte spelers voor meer dan ze waard zijn.

Sentimenten als clubtrouw worden onderdrukt, die leiden te vaak tot missers. Lees ‘Dure spitsen scoren niet’ van Simon Kuper en Stefan Szymanski. Lange tijd zat SC Heerenveen op zo’n golf en internationaal is Olympique Lyon het meest aansprekende voorbeeld van een provincieclubje dat zich listig naar de Europese top handelde. Met als resultaat een volle clubkas en een stadion tot de nok gevuld met blije gezichten.

Op de golf is de clubleiding altijd bezig met morgen. Nee, die zít al bij morgen, want wie vandaag gaat denken loopt achter de feiten aan. Dat doen de meeste voetbalmanagers en daarom zien ze er vaak gestrest uit, weemoedig terugdenkend aan vroeger en zwetend in afwachting van de, mopperen zij, veel te commerciële toekomst. Zo niet Munsterman.

Ronduit schitterend zijn ze bij FC Twente bezig met vleugelaanvallers. Eljero Elia, Marko Arnautovic, Miroslav Stoch, Bryan Ruiz, Nacer Chadli: de ene parel is nog niet uitgezwaaid of de volgende dient zich aan – zonder dat het niveau daalt. En dat in een tijd dat Ajax maar geen geschikte vleugelspitsen kan vinden.

Bij Munsterman denk je: voordat een club zich heeft gemeld voor een van zijn spelers heeft hij het alternatief al klaar. Dus reken maar dat zijn mensen nu al speuren naar vervangers voor de goudvinken Ruiz en Chadli. Waarschijnlijk weten ze al lang wie volgend jaar op de vleugels zullen spelen. Zodat Munsterman nog het hele seizoen moet wachten op telefoontjes van collega’s: toe jongens, komt er nog wat van?

Het schijnt dat Ajax belangstelling heeft voor Theo Janssen. Mocht dat zo zijn, dan staan twee dingen vast. FC Twente zal een kapitaal verdienen, en er zal een voordelige maar net zo bekwame vervanger gereed staan. Onzeker is of Janssen het in Amsterdam even goed zal doen als in Enschede. Maar daar zal Munsterman niet mee kunnen zitten. Die is dan al lang met andere zaken bezig.

    • Auke Kok