Kansloos tegen Jordaanse prinses

Nog geen tien procent van de stemmen kreeg hij. En dus mag je van een zware nederlaag spreken. Henk Rottinghuis moest vandaag zijn meerdere erkennen in de Jordaanse prinses Haya bij de strijd om het voorzitterschap van de internationale paardensportfederatie FEI. Haya kreeg 90 van de 124 stemmen voor een tweede termijn. „Hier word ik bescheiden van”, stamelde zij na afloop van de verkiezing in Taiwan.

Afgelopen zomer begon Rottinghuis zijn campagne voor de meest gewilde functie in de paardensport. Hij zette onder meer een ‘100 dagen fluistercampagne’ op touw, waarbij hij bonden vroeg naar hun mening over het beleid van de FEI. Daarmee hoopte Rottinghuis niet alleen een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van wat er leeft in de hippische sport, maar zette hij zichzelf ook neer als bestuurder met een luisterend oor.

Prinses Haya stelde de paardenbonden een streng anti-dopingbeleid in het vooruitzicht. Na de olympische schandalen van ‘Athene’ en ‘Hongkong’ was het volgens haar tijd voor een harde en duidelijke lijn. Maar haar grote bekendheid speelde waarschijnlijk een grotere rol bij haar uitverkiezing. Van de naam Rottinghuis hadden tot voor kort maar weinigen in de hippische wereld gehoord.

De voormalig topman van Volkswagenimporteur Pon Holdings realiseerde zich bij zijn kandidatuur dat hij underdog was. Maar hij was desondanks bereid zijn nek uit te steken. „Ik ben teleurgesteld”, erkende hij vandaag in een reactie tegenover paardenbond KNHS. „Aan de andere kant moet ik ook vaststellen dat het programma waarmee ik deze verkiezing ben ingegaan, uiterst positief is ontvangen.”