Kabinet: geen opslag CO2 in Barendrecht

Het plan om kooldioxide op te slaan onder een woonwijk in Barendrecht is definitief van de baan. Dat besloot minister Verhagen (Economische Zaken) gisteren, wegens „volledig gebrek aan lokaal draagvlak”.

In het regeerakkoord staat dat dit draagvlak noodzakelijk is voordat er CO2 onder de grond wordt opgeslagen. Die steun ontbrak in Barendrecht: inwoners protesteerden sinds 2007 tegen het plan, uit zorg over hun veiligheid en uit vrees dat de waarde van hun huizen daalt.

Het schrappen van het project wordt na jaren actievoeren gezien als overwinning. „Fantastisch nieuws”, reageert de Barendrechtse wethouder Stephanie ter Borg (VVD). „Zo’n experiment moet niet in een dichtbevolkt gebied als Barendrecht plaatsvinden.”

Andere projecten voor de opslag van het broeikasgas CO2 zijn niet van de baan. Onder de zeebodem wordt al kooldioxide opgeslagen, en overwogen wordt op verschillende locaties in Noord-Nederland kooldioxide ondergronds op te slaan. Ook daar maken bewoners zich zorgen over de plannen. De drie noordelijke provincies willen snel overleg voeren met minister Verhagen.

Economische Zaken deelt de zorg over veiligheid en milieu niet; het ministerie noemt ondergrondse CO2-opslag bewezen veilig. Volgens een woordvoerder zijn vooral fouten gemaakt in de communicatie met inwoners van Barendrecht. De minister zal daar voortaan meer aandacht aan besteden.