Justitie: Van den Nieuwenhuyzen pleegde meineed

Het strafrechtelijk onderzoek naar zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is uitgebreid naar meineed en vervalsing van documenten, waaronder een paspoort. Eerder was al bekend dat justitie de topman van het in 2004 omgevallen RDM-concern verdenkt van faillissementsfraude en omkoping van haventopman Willem Scholten.

Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd. Van den Nieuwenhuyzen (54) zegt de beschuldigingen van het OM formeel nog niet te kennen. Het strafproces tegen hem begint eind maart met een procedurele zitting voor de rechtbank Rotterdam. In een verwante zaak werd Willem Scholten vorige maand veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor onder meer omkoping en oplichting.

De beschuldiging van meineed stamt uit de tijd dat Van den Nieuwenhuyzen nog geen verdachte was. In het onderzoek naar het faillissement van RDM-dochter SP Aerospace werd hij op last van de curator in augustus 2005 gehoord door de rechter-commissaris van de rechtbank in Den Bosch. Daar vertelde Van den Nieuwenhuyzen onder ede de toedracht van enkele omstreden geldtransacties in juni 2004, kort voor SP failliet ging. Daarbij werd 18 miljoen euro overgeheveld naar twee gelieerde vennootschappen, RDM Holding op Curaçao en Wilton-Fijenoord Holding in Schiedam. Curator Louis Deterink vindt deze transacties frauduleus, deed aangifte en vordert het geld terug.

Rechercheurs van de Fiod die vanaf begin 2005 strafrechtelijk onderzoek deden naar de ondergang van RDM, stelden vast dat de verklaring van Van den Nieuwenhuyzen voor de rechter-commissaris vals moet zijn geweest. Zijn verhaal strookte niet met verklaringen van andere betrokkenen, noch met (digitale) documenten die de Fiod had aangetroffen in de administratie van RDM. Na een gesprek met de Fiod deed de betrokken rechter-commissaris hierop aangifte van meineed.

Vandaag is het boek Joep! Van held tot hoofdverdachte van Philip de Witt Wijnen verschenen.

De strafzaak-Van den Nieuwenhuyzen: morgen in deze krant

    • Philip de Witt Wijnen