Internationaal kort

Storm Thomas bedreigt Haïti na cholera en aardbeving

Port-au-Prince. De tropische storm Tomas, die vier dagen geleden op orkaankracht huishield op eilanden in het oosten van de Caraïbische zee, koerst nu aan op Haïti. Naar verwachting zal de storm het eiland vandaag treffen. Haïti wordt al geteisterd door een cholera-epidemie die het leven heeft gekost van zeker 440 mensen. Hulpverleners vrezen dat de storm, in combinatie met overstromingen, kan leiden tot verdere verspreiding van de cholera. De storm en de hevige regens die daarmee gepaard gaan, bedreigen anderhalf miljoen mensen die sinds de aardbeving van januari nog altijd in tentenkampen leven. (Reuters, BBC)

Jundollah op terroristenlijst VS

Washington. De Amerikaanse regering heeft de Iraanse extremistisch-sunnitische groep Jundollah toegevoegd aan haar lijst van buitenlandse terroristische organisaties. Jundollah heeft sinds zijn oprichting in 2003 honderden Iraniërs gedood bij aanslagen in de provincie Sistan-Baluchistan. Jundollah zegt op te komen voor de sunnitische minderheid in het overwegend shi’itische Iran. Het Iraanse regime heeft de VS vaak beschuldigd van steun aan Jundollah. Waarnemers zien de stap als een verzoenend gebaar voor nieuwe nucleaire onderhandelingen. (Reuters)

President Servië herdenkt bloedbad

Belgrado. De Servische president Boris Tadic heeft gisteren in de Kroatische stad Vukovar de slachtoffers herdacht van het bloedbad dat Servische militairen er in 1991 aanrichtten onder Kroaten. Het is voor het eerst dat een Servisch staatshoofd de stad bezoekt. Volgens Kroatië past het bezoek bij de pogingen om de betrekkingen tussen de twee landen te verbeteren. Regionale samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor toetreding tot de EU, een wens van beide landen. (AP, AFP)

Tweede ronde in Ivoorkust nodig

Abidjan. De presidentsverkiezingen in Ivoorkust vergen een tweede, beslissende ronde. President Laurent Gbagbo haalde in de eerste ronde zondag 38,3 procent van de stemmen en zijn rivaal, ex-premier Alassane Ouattara, 32 procent. Dat heeft de kiescommissie gisteren bericht. (AP)