Instituties bieden taai verzet

Voor 6 miljoen kun je een aardige website bouwen. En dan is er ook nog geld over om in de Amsterdamse Zuiderkerk, waar wel vaker tentoonstellingen worden gehouden, nog expositieruimte op te zetten.

De directie van het Nationaal Historisch Museum, dat zijn bouwplannen in Arnhem deze week doorkruist zag door de bezuinigingsplannen van het kabinet, laat zich niet kisten. Nadat meer dan een jaar onduidelijk geweest is waaraan het NHM in wording zijn startersbudget nu zoal uitgaf, gaat het museum plotseling van virtueel naar concreet bestaan over.

Slim bedacht van die directie. En weer een nieuwe, amusante verwikkeling in de voorgeschiedenis van dit museum, dat een wens was van een meerderheid in de vorige Tweede Kamer. De discussie rond de bouw in Arnhem was, in de beste vaderlandse tradities, langdurig verzand in bespiegelingen over de kosten van een ondergrondse parkeergarage.

Maar wie gehoopt had dat met het schrappen van de bouw Nederland ook zou worden verlost van dit onzalige plan – een duur museum waar behalve politici bijna niemand behoefte aan heeft – komt dus bedrogen uit.

Instituties – ook in statu nascendi – hebben een enorm vermogen om bezuinigingen te traineren en op den duur deels van tafel te krijgen, dat blijkt maar weer. Iets dergelijks speelt bij pleidooien om paal en perk te stellen aan de internetactiviteiten van de publieke omroep. Deze activiteiten zijn zeer omvangrijk, zoals iedereen weet die deze vele sites wel eens bezoekt. Het aanbod aan pagina’s, live-streams en nieuws is zó omvangrijk, dat je moeite hebt om je weg te vinden in zoveel rijkdom.

Wie bijvoorbeeld de tv-serie Feuten wil zien op internet, kan zich wenden tot Uitzendinggemist, maar er is ook nog eens een aparte site voor. Het aanbod van de Nederlandse publieke omroep op internet is ook veel rijker dan dat in de ons omringende landen. In Duitsland speelt hetzelfde debat: commerciële partijen verwijten ARD en ZDF met hun door gemeenschapsgeld gefinancierde sites de markt te verpesten, terwijl internet toch op het eerste gezicht niet onmiddellijk een kerntaak van een omroep lijkt. ARD en ZDF bieden taaie tegenstand.

Nee, het wordt nog een taaie strijd voor het kabinet en de ambtenaren om de bezuinigingen bij cultuur en omroep – de nota wordt op 8 december verwacht – ook in klinkende negatieve munt om te zetten. Wat de grote instituties betreft dan. Die kunstenaar die nu nog overleeft met een kleine werkbeurs, of die minder door de subsidiewol geverfde experimentele dansgroep – reken maar dat die straks rijkelijk het onderspit delft.

raymond van den boogaard

    • Raymond van den Boogaard