In Pakistan 50 doden bij aanslag op moskee

In het noordwesten van Pakistan zijn vandaag zeker vijftig doden gevallen bij een zelfmoordaanslag tijdens het vrijdaggebed in een moskee. De gebeurtenis past in een reeks van zware aanslagen op moskeeën en soefi-tempels door heel het land. Het hoge dodental – de aanslag was de zwaarste in Pakistan in twee maanden – werd mede veroorzaakt doordat het dak van de moskee instortte.

De politie vermoedt dat de aanval in de plaats Derra Adam Khel was gericht tegen een stamleider die de bevolking aanspoorde zich te verzetten tegen de Pakistaanse Talibaan en andere opstandelingen. Het was aan het begin van de middag onbekend of deze Malik Wali Khan, die in een gastenvertrek in de moskee verbleef, onder de doden was.

Volgens lokale bestuurders vielen er zeker tachtig gewonden. Velen zaten vanmiddag nog vast in het puin. Derra Adam Khel is een voorstad van Peshawar en ligt net buiten de semi-autonome tribale gebieden, waar de strijd tegen de Pakistaanse Talibaan en andere extremisten het hevigst woedt.

Moskeeën, heiligdommen van de gematigde soefi-gemeenschap en processies van de shi’itische minderheid zijn de afgelopen maanden vaak doelwit. In september vielen 54 doden bij een zelfmoordaanslag op shi’ieten in Quetta, in het zuidwesten.

Bij de zuidelijke havenstad Karachi zijn vanmorgen alle 21 inzittenden omgekomen van een Beech-vliegtuigje dat kort na het opstijgen neerstortte. Het toestelwas gehuurd door de Pakistaanse afdeling van de Italiaanse oliemaatschappij ENI. De crash kwam kort nadat de piloot technische problemen had gesignaleerd. (AP, Reuters)