Het brein als machine

In de bespreking van Wij zijn ons brein van Dick Swaab (Boeken, 29-10-10) komt de volgende passage voor: ‘De chemie en structuur van ons brein bepalen wie we zijn en zelf kunnen wij daaraan nagenoeg niks veranderen.’

Vraag: behoort het zelf, waar hierop een beroep wordt gedaan, tot de machinerie van het brein of betreft het hier een niet tot deze chemie te reduceren subject? Als het zelf tot de chemie van het brein behoort, dan is de bovengeciteerde uitspraak niet langer een bewering over een extern object. In dat geval hebben we te maken met een redenering die in zichzelf vastloopt. Een machine kan namelijk niet van zichzelf beweren dat het een machine is en tevens aanspraak maken op falsifieerbaarheid van de uitspraak. Als het zelf een subject betreft dat buiten de machinerie valt, dan is de uitspraak niet langer waar.

Henk Houweling, Monnickendam

    • Henk Houweling