Gemakzuchtig verhaal

De nieuwe voorstelling van Carver: Steeds meer mensen vieren hun verjaardag niet

theater

Steeds meer mensen vieren hun verjaardag niet, door Carver.

t/m 29/1.**

Veel valt er niet te vieren in Steeds meer mensen vieren hun verjaardag niet, de nieuwe voorstelling van Carver. Twee zussen, een broer en diens vrouw komen samen in een hotelkamer op de dag dat hun moeder jarig is – en op sterven ligt. Sneue types zijn het, die door regisseur Aat Ceelen telkens in andere poses worden geplaatst die vooral aan schilderijen van Hopper doen denken. Meestal komt zo’n tableautje vervolgens tot leven doordat iemand iets gaat zeggen en soms blijft het bij die ene pose, waarna het weer donker wordt. In weinig voorstellingen gaat zo vaak het licht uit.

Joke Tjalsma kan heel goed een aangeschoten vrouw spelen, Raymonde de Kuyper weet geloofwaardig te huilen, Beppie Melissen is altijd bezienswaardig als ze onderdrukt verdriet speelt en Paul R. Kooij kan sukkelig omvallen. Veel meer heeft het stuk dat ze gevieren hebben geschreven, niet te bieden. Het pretendeert de zieleroerselen van mislukte mensen bloot te leggen, maar biedt hooguit een paar gemeenplaatsen die al gauw ter tafel komen als het over familiebanden gaat. Dat ze zelden ideaal zijn, bijvoorbeeld.

Ook gaat het uit van het misverstand dat een betekenisloos zinnetje automatisch absurdistisch wordt als je het maar vaak genoeg herhaalt. Alsof het zo makkelijk zou zijn om een stukje Beckett te maken.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder