China wil boycot uitreiking Nobelprijs

French President Nicolas Sarkozy (R) and Chinese President Hu Jintao (L) attend the signing of contracts and agreements in nuclear, aviation and energy deals at the Elysee Palace in Paris, on November 4, 2010. China signed a raft of deals today with French firms totalling at least 20 billion dollars and hopes to double trade between the countries within five years, Chinese ministers said. AFP PHOTO POOL THIBAULT CAMUS AFP

China heeft in een brief aan een aantal Europese landen, waaronder Nederland, een boycot geëist van de ceremoniële uitreiking van de Nobelprijs voor de vrede aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. Nederland heeft kennis genomen van de brief en zal bij de prijsuitreiking op 11 december in het raadhuis van Oslo aanwezig zijn.

„Ieder land dat toch bij de uitreiking aanwezig is zal daar de gevolgen van ondervinden”, zei de onderminister van Buitenlandse Zaken Cui Tiankai vanochtend in Peking in een persbriefing ter voorbereiding van de top van G20-regeringsleiders, volgende week in Seoul.

De Chinese brief is verstuurd op een moment dat de herrijzing van China steeds duidelijker merkbaar wordt in de Europese Unie, waar gisteren en vandaag in Frankrijk en Portugal de rode loper wordt uitgerold voor staatspresident Hu Jintao.

De vraag of de opmars van het steeds assertiever China vreedzaam zal blijven, beheerst sinds een reeks maritieme en handelspolitieke incidenten het diplomatieke debat in de belangrijkste buurlanden van China, zoals India en Japan, die vanaf morgen worden bezocht door de Amerikaanse president Obama.

De Chinese woede en de brief over de uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede aan Liui Xiaobo heeft de scepsis over de Chinese opmars gevoed. Vanuit Chinees perspectief is de prijsuitreiking onbegrijpelijk omdat de tot elf jaar gevangenisstraf veroordeelde Liu een „misdadiger” is. Het Nobelprijscomité wordt in de Chinese staatsmedia beticht van „inmenging in Chinese binnenlandse aangelegenheden”.

VS en China betreden elkaars achtertuin: pagina 4-5

    • Oscar Garschagen