Bombriefbroer

Hoe vind je de verzenders van de Griekse bombrieven? Heel simpel: zoek hun broers. Dat is de les van de zoektocht naar de bekendste Amerikaanse bombriefverzender allertijden – de Unabomber. Van 1978 tot 1995 stuurde hij anoniem bompakketjes naar luchtvaartmaatschappijen en universiteiten. Drie mensen kwamen om, 23 raakten gewond. Pas in 1995 loste de FBI de zaak op. De Unabomber was ene Ted Kaczynski, wist dus zijn broer, David Kaczynski.

David, zeven en half jaar jonger dan Ted, had als kind altijd opgekeken tegen zijn grote broer, zo schrijft hij in de essaybundel Brothers. Ted was op school een buitenbeentje door zijn buitengewone intelligentie. Hij trok zich het liefst terug, op zijn zolderkamer. Knutselen. Wiskundeformules oplossen. Vrienden had hij niet. „Wat is er mis met Ted?” vroeg David aan zijn vader. Niets, zei zijn vader: op de universiteit zal Ted mensen ontmoeten die bij hem passen.

Die studietijd kwam idioot snel: Ted was zestien toen hij naar Harvard mocht. Op zijn twintigste was hij afgestuurd wiskundige, op zijn vijfentwintigste – in 1967 – assistent-hoogleraar in Berkeley. Twee jaar later nam Ted plots en zonder opgaaf van reden ontslag.

David en Ted hadden al die tijd contact gehouden. Twee jaar na zijn ontslag stelde Ted voor dat hij en David een stuk land zouden kopen in de wildernis van Montana. Ver weg van de foute maatschappij en van de technologie die de mensen vervreemdt van de natuur. Het ging David te ver. Ted ging toch, bouwde een hut en vereenzaamde. Hij stuurde (bomloze) haatbrieven naar zijn ouders en David verbrak in 1990 het contact.

Pas vijf jaar later kwam David erachter dat de Unabomber – de moordende bombriefzender die de FBI al bijna twee decennia lang te slim af was – zijn bloedeigen broer was. Hij herkende Teds schrijfstijl in een manifest van de Unabomber, Industrial Society and its Future, afgedrukt in landelijke kranten in najaar ’95.

Plots stond David voor een dramatisch dilemma: Ted niet aangeven, met het risico dat hij weer zou toeslaan. Of hem wél aangeven, met de kans op doodstraf. David koos voor het laatste. Ted werd gearresteerd, bekende zijn daden en zo bleef hem een executie bespaard. Nu zit de bombriefzender levenslang vast.

Ingmar Vriesema

    • Ingmar Vriesema