Boeken nieuws

Iedere dag op de NRC Boeken-site www.nrcboeken.nl: nieuws uit de wereld van de literatuur en de non-fictie – in samenwerking met www.depapierenman.nl. Plus: geselecteerde recensies, audio-interviews en videobesprekingen.

2095 getatoeëerden vormen samen één literair verhaal

Eva Talmadge en Justin Taylor compileerden een boek waarin literatuur en tattoos met elkaar verzoend worden en dat zowel bloemlezing als kijkboek is: The Word Made Flesh: Literary Tattoos. Het duo verzamelt al langer met enige bezetenheid literatuurtattoos op hun blog Tattoolit en ziet momenteel een trend van in vlees gepunte literaire citaten. Intrigerend is het project SKIN van Shelley Jackson, waarin ze een verhaal van 2.095 woorden versnippert over 2095 vrijwilligers, die zich elk met precies één woord laten tatoeëren. Het project startte in 2003 en is nog steeds niet voltooid. (DL)

Bekijk de literaire tattoos op: http://tattoolit.com/

Home Academy komt met file- academie

Home Academy heeft blijkbaar niet veel vertrouwen in het file-oplossend vermogen van het nieuwe kabinet. Want het luisterboek is in Nederland lang niet zo populair als in het buitenland, en reden daarvoor zou zijn dat de afstanden die we in de auto afleggen in Nederland te klein zijn. Maar Home Academy, uitgever van hoorcolleges, speelt hier nu handig op in met het ‘oprichten’ van de File Academie. In een persbericht stelde de uitgeverij: ‘De File Academie biedt voor beide problemen een oplossing: een leven lang leren in de auto met hoorcolleges op CD. Zo wordt de economische schade omgezet in kenniseconomische winst.’ (TJ)

Arundhati Roy belaagd door vrouwenorganisatie

De Indiase schrijftser Arundhati Roy had controverse losgemaakt met haar opmerkingen dat Kasjmir nooit een integraal deel van India was geweest.’ De opmerking kon in haar land als landverraad geïnterpreteerd worden, maar de Indiase autoriteiten lieten weten dat ze Roy niet gingen vervolgen. Daarmee is het verhaal niet afgelopen want Roy’s huis werd gisteren belaagd door honderden leden van de vrouwenorganisatie van de Hindoeïstische Bharatiya Janata Partij, leuzen roepend als: ‘Neem je verklaring terug of ga weg uit India’, aldus The Guardian. Roy legt de schuld deels bij de media, die de controverse groot brachten: ‘Nu er geen aanklacht tegen me wordt ingediend, heeft het er de schijn van dat er in plaats daarvan een volksgericht mag plaatsvinden door extreemrechtse stormtroepen. Waarom doen de media daaraan mee? Is een schrijver met onpopulaire opvattingen gevaarlijker dan de verdachte van een bomaanslag?’ (TJ)

Willem Elsschot mag zich in zijn graf blijven omdraaien

Het graf van de Vlaamse schrijver Willem Elsschot, op het Schoonselhof in Antwerpen, gaat niet verdwijnen. Dat heeft het Antwerpse stadsbestuur laten weten, nadat er door een stuk in de Gazet van Antwerpen ophef was ontstaan over het vermeende aflopen van de concessie voor 50 jaar. Kleinzoon Jan Maniewski zei dat de familie verbaasd was dat er geen automatische verlenging was: „Hij ligt toch niet voor niets in het ereperk?”

OP DE SITE

De berichtgeving na de dood van Mulisch; drie audio-interviews uit Lezen &cetera Live (Gustaaf Peek, Marente de Moor en Adriaan van Dis).

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger en Pieter Steinz.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl.