boekberichten

Memoires Bush: geen spijt, geen drank, geen fouten

De memoires van George W. Bush over zijn presidentschap zijn af. De eerste controverses worden al uitgemeten in de Amerikaanse pers. Zo noemt Bush zelf het dieptepunt van zijn presidentschap dat de rapper Kanye West Bush indertijd voor racist uitmaakte. Uiteraard zijn de eerste reacties daarop al binnen: waren de aanslagen 11 september 2001 en twee bloedige oorlogen geen logischer kandidaten voor zo’n ‘mijlpaal’ geweest? Hoewel het boek pas 9 november verschijnt, wist de New York Times al een exemplaar te bemachtigen. Het boek draait om de belangrijke beslissingen uit zijn politieke leven, van het moment dat hij stopte met drinken in 1986 tot de beslissing om Irak binnen te vallen. Spijt heeft hij nauwelijks, fouten zijn ontstaan omdat hij niet goed werd geïnformeerd en, concludeert de New York Times, het boek is een vrij opzichtige poging om Bush’ reputatie een bepaalde kant op te duwen en dat in een stijl die als ‘staccato en bot’ wordt gekenmerkt.

Hindu Fiction Award naar Manu Joseph

De Hindu Best Fiction Award 2010 is naar Manu Joseph gegaan, de schrijver van Serious Men (uitgegeven als Slimme Mannen bij uitgeverij Podium). Hoewel het boek over het algemeen goed werd ontvangen, werd het niet door iedereen evenzeer gewaardeerd. ‘Sommige lezers hadden er een hekel aan’, aldus Joseph in een reactie aan The Guardian. ‘Engelstalige Indiase auteurs schrijven meestal met veel sympathie en compassie over de armen en ik vind dat eerlijk gezegd nep en neerbuigend.’ Het boek draait om de kloof tussen kasten in India, centraal staat Ayyan Mani, die het verhaal fabriceert dat zijn tienjarige zoon een wiskundig wonder is. ‘Ayyan is een underdog, maar niet zonder ambities.’ Het grensoverschrijdende aspect van dit boek werd juist door de jury gewaardeerd: ‘Joseph schrijft lichtvoetig over zware onderwerpen.’

Gevangenis dreigt voor Engelse auteur

De Engelse schrijver Alan Shadrake loopt het risico om in Singapore in de gevangenis te belanden. De 76-jarige journalist heeft een kritisch boek geschreven over de doodstraf in het land en hij is inmiddels veroordeeld voor de aanval op de ‘juridische integriteit’ van Singapore. De strafeis moet nog bekendgemaakt worden, in de regel staat er 3 tot 6 maanden voor (en een boete) maar de rechter heeft laten weten dat hij Shadrake de kans wil geven om zich ‘te verzoenen’. Maar excuses hoeven ze van hem niet te verwachten, Shadrake was al een advocaat voor mensenrechten en nu ook voor de vrijheid van meningsuiting.

Weduwe Larsson schrijft autobiografie

Al tijden is er strijd tussen Eva Gabrielsson, weduwe van Stieg Larsson, en zijn familie over wie de rechten en dus de centen van de nalatenschap van Larsson toekomt. Gabrielsson heeft nu een boek geschreven over haar leven met Stieg Larsson en de hausse aan aandacht rondom het verschijnen van de Millennium-reeks, Ook gaat ze in op Larssons plotselinge dood op 50-jarige leeftijd en haar gevecht tegen de familie. Uitgeverij De Geus zal dit boek in februari 2011 uitgeven, enkele weken na verschijning in Zweden. De Millenniumreeks zelf is in Nederland verschenen bij uitgeverij Signatuur.

Zie ook nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl. Lees op nrcboeken.nl ook wat de mooiste zinnen van Mulisch zijn volgens liefhebbers.