Bij Glee zijn alle liedjes vrolijk

De Amerikaanse tv-serie Glee en de liedjes die daarin gezongen worden zijn heel populair. Drie liedjes staan nu in de Nederlandse hitparade.

FILE- This file publicity image released by Fox shows, front row from left, Dijon Talton, Lea Michele, Amber Riley, Jenna Ushkowitz and Chris Colfer as they perform in "The Power of Madonna" episode of "Glee," which aired Tuesday, April 20, 2010 on Fox. The Charlotte Academy of Music's first Glee Camp in June sparked so much interest from students eager to replicate what they saw on the hit musical TV show, the academy added a second camp, plus created a Glee Club that started practicing last week. (AP Photo/Fox, Michael Yarish, FILE) NO SALES AP

Het gebeurt niet vaak maar nu is het zover: een band staat met drie singles tegelijk in de Nederlandse hitparade. Niet hoog, nog, maar toch: Glee Cast vinden we deze week in de Top 100 op de drieënzestigste plaats met Defying Gravity, op 91 met Don’t Stop Believing en op nummer 100 met Lean On Me. De laatste keer dat een artiest met meerdere singles de hitparade haalde, was vorig jaar, toen had Michael Jackson vijf hits tegelijk. Maar Jackson was een beroemde zanger, en hij was toen net overleden. Nu gaat het om mensen die lang niet zo beroemd zijn. Want wie kan een naam noemen van een van de leden van Glee Cast? En toch staan ze met al die nummers in de hitparade.

Dat komt doordat in dit geval niet de mensen beroemd zijn, maar de liedjes. Glee Cast is ontstaan dankzij de tv-serie Glee, over een musical-klas op een middelbare school. In de tv-serie oefenen de leerlingen liedjes, en die worden – buiten de serie – op cd uitgebracht. Hiervoor worden nummers gebruikt die al eerder een hit geweest zijn.

Je kunt je afvragen waarom deze uitvoeringen door acteurs uit een Amerikaanse tv-serie, zo succesvol zijn. Voor een antwoord hoef je maar te kijken naar de drie liedjes waarmee de Glee Cast nu in onze hitparade staat: Defying Gravity (‘De zwaartekracht opheffen’), Lean On Me (‘Leun op me’) en Don’t Stop Believing (‘Hou vertrouwen’), en je ziet dat ze iets gemeen hebben. Wat dat is? Ze zijn alledrie positief en optimistisch. Deze nummers laten je geloven dat er altijd iemand is op wie je kunt leunen, en dat de mogelijkheden onbeperkt zijn: zelfs de zwaartekracht valt op te heffen.

De Glee Cast maakt ‘musicalversies’ van de nummers: met nadruk op de zang in plaats van op instrumenten. De woorden worden meerstemmig gezongen. En zo worden zelfs liedjes die eigenlijk helemaal niet zo vrolijk zijn, dankzij de Glee-behandeling tòch vrolijk. ‘Rehab’, van Amy Winehouse, bijvoorbeeld, is in de versie van Amy nogal droevig, maar is bij Glee een snel, opgewonden deuntje waarin mannen en vrouwen om de beurt enthousiast hun teksten roepen.

De ‘cast’ (zangers en zangeressen) van Glee heeft de afgelopen jaar het record in de categorie ‘hitsingle van een groep’, gebroken. In Amerika stonden ze met verschillende liedjes maar liefst 75 keer in de Top 100. Daarmee heeft de Glee Cast de beroemdste band aller tijden van haar troon gestoten: The Beatles. Dus binnen de anderhalf jaar dat Glee Cast bezig is, bereikten ze meer dan Paul, John, George & Ringo in een kleine vijftig jaar. Daar hadden ze wel de hulp van John, Paul, George en Ringo bij nodig, overigens, want Glee zingt ook bekende nummers van The Beatles, zoals Hello Goodbye en I Want To Hold Your Hand, dat in de versie van The Beatles, uit 1963, al heel vrolijk-makend is.

Hester Carvalho

Glee wordt in Nederland uitgezonden door RTL 5, dinsdagavond om 20.30 uur.