Babbelende hobbyband

Een paar filmmakers en een paar zangeressen hebben een hobbybandje dat al sinds 1984 feestmuziek maakt op allerlei manifestaties die vooral met film te maken hebben. Ze noemen zich The Directors en treden waarschijnlijk vooral voor hun eigen plezier op. Dat is hun van harte gegund. Maar moet daar een documentaire over worden gemaakt?

George Schouten, documentarist, tv-regisseur en mede-oprichter van The Directors, vond van wel. En het resultaat is zondagavond laat te zien bij de Boeddhistische Omroep. Het laat zien hoe het vriendenclubje praat, eet, zingt en speelt, gelardeerd met archiefbeelden van ieders professionele bezigheden. Het toont bovendien hoe Schouten tracht het verschijnsel van vriendschappen te analyseren en hoe weinig resultaat hij daarbij boekt. „Gewoon een groep waar je je thuis voelt", zegt zijn collega Dick Maas, zonder aanstalten te maken tot verdere introspectie. Ook de rest komt niet veel verder dan een handjevol gemeenplaatsen. En als Schouten tijdens de zoveelste poging weer bot vangt, sputtert hij zelfs dat er nu toch echt een scenario moet komen – anders krijgt hij geen geld voor deze documentaire.

The Directors wekt bovenal de indruk dat George Schouten in dit rockbandje veel meer wil zien dan de anderen. Hij suggereert zelfs dat ze een eigen nummer moeten schrijven – want als hij het wordingsproces filmt, zegt dat misschien iets over de aard van hun vriendschap. Daar komt echter niets van terecht; de anderen reageren zelfs een beetje kribbig als hij blijft aandringen. Tenslotte snijdt Schouten het onderwerp van ouder worden aan. Maar ook dat maakt niets los. Behalve de gedachte dat dit een vergeefse documentaire is.

Zondag, Ned.2, 23.45u.

    • Henk van Gelder