Amnesty: recht van illegaal geschonden

Nederland schendt de mensenrechten van illegale vreemdelingen. Acht- tot tienduizend vreemdelingen worden jaarlijks onder slechte omstandigheden in een detentiecentrum opgesloten. Dit concludeert Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport over de detentiecentra. De vreemdelingen hebben meestal geen strafbare feiten gepleegd.

Nederland kreeg eerder kritiek op de vreemdelingendetentie, van onder meer Amnesty in een rapport in 2008. Sindsdien is de situatie nauwelijks verbeterd, stelt Amnesty.

Alternatieven voor detentie, zoals bijvoorbeeld een dagelijkse of wekelijkse meldplicht, een borgsom of elektronisch toezicht, worden nauwelijks gebruikt. De omstandigheden in vreemdelingendetentie zijn slechter dan in reguliere gevangenissen waar criminelen zijn opgesloten. Vreemdelingen mogen volgens internationale mensenrechtenverdragen alleen worden opgesloten als uiterste middel.

In 2009 zaten vreemdelingen gemiddeld 97 dagen vast, met uitschieters tot twee jaar. Ter vergelijking: in Denemarken zitten vreemdelingen gemiddeld 47 dagen vast, in Duitsland 42 dagen, in België 23 dagen. De medische zorg in de detentiecentra is volgens Amnesty onvoldoende.

In detentie mag een vreemdeling niet werken of onderwijs volgen. Hij zit minimaal zestien uur per dag in zijn cel. Samen met de onbepaalde duur van de detentie kan dat leiden tot gezondheidsschade, stelt Amnesty.

Lees het verhaal over een illegale vreemdeling in detentie: morgen in NRC Weekblad