78 doden door Merapi

A woman wears face mask and shields herself with an umbrella in front of a tent covered in ash at a temporary shelter in Jumoyo village in the city of Magelang November 5, 2010. Indonesia's Mount Merapi volcano erupted with renewed ferocity on Friday, bringing the total death toll to over 100 and blanketing the area with white ash. REUTERS/Beawiharta (INDONESIA - Tags: DISASTER ENVIRONMENT) REUTERS

Bij een nieuwe eruptie van de vulkaan de Merapi, op het Indonesische Java, zijn vannacht zeker 78 mensen om het leven gekomen.

De Merapi spuwde opnieuw gaswolken en vulkaanaas de lucht in, terwijl lava over de flanken van de vulkaan naar beneden stroomde. De uitbarsting was de krachtigste die zich de afgelopen tien dagen voordeed. In totaal zijn er bij het natuurgeweld op Java 122 mensen omgekomen.

In de omgeving van de vulkaan zijn 75.000 mensen geëvacueerd. Bij de jongste uitbarsting zijn volgens de Indonesische autoriteiten ook veel kinderen getroffen uit het dorp Argomyolo, op 18 kilometer van de vulkaan.

Nu de uitbarstingen in kracht toenemen, hebben de autoriteiten de kampen waar de geëvacueerde bevolking wordt opgevangen, verplaatst naar 15 kilometer van de vulkaantop.

Het Indonesische ministerie van Transport heeft in verband met erupties vliegroutes in de omgeving van de vulkaan verlegd. (BBC, AP)