10 keer de Museumnacht

Zaterdag zijn de Amsterdamse musea in het kader van de museumnacht van 19.00 tot 02.00 uur geopend met een speciaal programma. Kaarten: 17,50 euro (vvk) of 20 euro bij de AUB Ticketshop aan het Leidseplein, op de avond zelf tussen 19.00 en 21.00 uur. www.n8.nl

1 Bijbels museum

Een nacht vol Bijbelse wonderen waarbij je letterlijk over water kunt lopen in een ‘aqua bubble’, je eigen wereld kunt scheppen en water in wijn kunt laten veranderen.

2 foam

In Foam kun je luisteren naar verhalen van verhalenverteller Sahand Sahebdivani onder muzikale begeleiding van de Mezrab-groep en Lucky Fonz III, dansen op de beats van L’Afrique Som Systeme of een fotografische rondreis door de wereld maken.

3 van gogh museum

Het Van Gogh Museum speelt deze museumnacht met de grenzen van illusie en werkelijkheid, film en fotografie. O.a. animatieworkshops waar je de beginselen van ‘stop motion’ kunt leren, Upload Cinema in het auditorium en cursussen stuntvechten.

4 Hermitage

Alexander de Grote staat centraal in de Hermitage, met Grieks volksdansen, een workshop ‘Onsterfelijkheid voor beginners’ door schrijfster/journaliste Ellen de Bruin en techno dj Alexander Kowalski uit Berlijn.

5 nemo

In wetenschapsmuseum NEMO draait het vannacht om de zintuigen, en dan met name het gehoor. Dansen met nachtburgemeester dj ISIS, en in één avond dj, zanger, musicus en geluidstechnicus tegelijk worden.

6 Stadsarchief

Alles over uitgaan vroeger en nu in het Stadsarchief, waar speciaal voor museumnacht het archief van de legendarische club RoXY wordt opengemaakt. Meisjes Zonder Smaak staan achter de draaitafels en in de filmzaal draaien films over Amsterdam in de jaren ’80 en een documentaire over housemuziek uit 1992.

7 Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum doet mee in haar oude gebouw aan het Museumplein, waar het Ives Ensemble muziek van John Cage speelt in de museumzalen en je tot rust kunt komen met yoga en slow food.

8 tropenmuseum

Muziekplatform Subbacultcha! presenteert optredens van onafhankelijke en experimentele bands, acts & dj’s: Moon & Sun, Banjo Or Freakout, Stellar OM Source, The Moi Non Plus en Siskiyou. Verder kun je o.a. de kleur rood ervaren (in de Lichthal) en leren poseren als Marilyn Monroe.

9 afterparty trouw

360

Tijd: 23.00-05.00u. Entree: 12-17 euro. www.trouwamsterdam.nl

Optredens van de bands The Field (Kompakt, Stockholm) en Walls (Kompakt, Londen) en dj’s 360 aka Patrice Bäumel en Nuno dos Santos. De Verdieping staat in het teken van ‘Bits en Pieces’ waar vj Luuk Meuffels zijn interpretatie laat zien van beeldmateriaal uit het filmarchief van EYE op de muziek van Optiek.

10 afterparty Club 8

N8erafje

Tijd: 23.00-04.00u. Entree: 7,50/2,50 (met n8 ticket) euro. www.club-8.nl

Doorfeesten in Club 8 met het dj duo Dans Le Rock (o.a. bekend van de India tent van Lowlands en de Silent Disco), het trio Floor, Dirk en Ik en de jonge videokunstenaar Public Emily.