Waar EU haar vuist toont, verdwijnen de illegalen

Griekenland is de belangrijkste toegangspoort voor migranten die Europa binnen willen. De EU helpt nu met tegenmaatregelen.

De grenswachters zijn sinds deze week pas actief, maar hun aanwezigheid is volgens de inwoners van het Turkse grensdorpje Doyran nu al merkbaar. In totaal 175 grenswachten uit 26 Europese landen worden sinds dinsdag ingezet langs de slecht bewaakte grens tussen Turkije en Griekenland. De grenswachters van het Europese agentschap Frontex opereren aan de Griekse kant van de grensrivier de Evros, op verzoek van Athene dat zegt de stroom illegalen niet langer alleen te kunnen tegenhouden.

„Frontex is slecht voor de zaken”, vertelt de eigenaar van het theehuis in Doyran tegen deze krant. Duizenden migranten die de afgelopen maanden de oversteek naar Griekenland maakten, trokken daarbij door Doyran. Lokale families en mensensmokkelaars verdienden daar goed geld mee. De komst van Frontex heeft de handel vooralsnog verstoord. „Sinds deze week is het stil”, zegt de eigenaar van het theehuis.

Aan de andere kant van de rivier de Evros, in het Griekse Nea Vissa, voelt men zich nog steeds onder zware druk staan. De duizenden migranten die dit jaar al via Doyran en omgeving de grens overstaken, komen vaak langs Nea Vissa tijdens hun trektocht naar Athene en andere delen van Griekenland. Vroeger schoot het leger met scherp op illegale migranten, maar in een beschaafd Europees land doet men zoiets niet, zeggen ze in Nea Vissa. Frontex, de Europese Unie, moet maar helpen.

Michal Parzyszek van Frontex geef toe dat de EU-mensen „niets” fundamenteel anders zullen doen dan de Grieken. Doordat het mobiele team van grenswachten veel ervaring heeft en goede apparatuur meebrengt, kan het de Grieken tijdelijk ademruimte geven en helpen „de brand te blussen”.

De EU-filosofie is „geïntegreerd grensbeheer”, legt Parzyszek uit. Met visaregelingen, terugkeerafspraken en vluchtelingenopvang in de regio, een Europese database met handafdrukken en afspraken tussen buurlanden wordt geprobeerd te voorkomen dat migranten komen. Een fysieke grens is in dat globale verhaal slechts een laatste horde.

Hoewel het niet zo mag heten heeft de bijstand van het interventieteam veel weg van een stoomcursus grensbeheer, om te voorkomen dat met het Griekse falen het stelsel van Europese asielafspraken wordt opgeblazen.

Groei van illegale migratie in Griekenland is relatief: pagina 5