Vrouwelijke rabbijn in Duitsland

Voor het eerst sinds 75 jaar is vandaag in Duitsland een vrouw tot rabbijn gewijd. Het is de 31-jarige Alina Treiger, van geboorte Oekraïense. Haar wijding voltrok zich in een liberaal-joodse synagoge in Berlijn. Bij orthodoxe joden mogen vrouwen geen rabbijn worden.

Treiger volgde haar opleiding aan het liberale Abraham Geiger College in Potsdam, een belangrijk studiecentrum voor het progressieve jodendom in Duitsland. Ze treedt in de voetsporen van de eerste vrouwelijke rabbijn ter wereld, Regina Jonas.

Jonas werd in 1935 tot rabbijn van de liberaal-joodse gemeente in Berlijn gewijd. In 1942 werd ze door de nazi’s opgepakt en naar het concentratiekamp Theresienstadt gedeporteerd. Twee jaar later werd ze in het Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau vermoord.

Treiger vindt het „werkelijk ongelooflijk” dat zij nu de tweede vrouwelijke rabbijn ooit is in Duitsland. Ze woont sinds negen jaar in de Bondsrepubliek, spreekt vloeiend Duits en vijf andere talen en wordt verantwoordelijk voor de zielenzorg in de joodse gemeente van de Noord-Duitse plaatsen Oldenburg en Delmenhorst, met drie- tot vijfhonderd gelovigen.

Haar vader was Joods, haar moeder is niet-Joods. Ze heeft zich in haar Oekraïense geboortestad Poltawa tot het jodendom laten bekeren.

Er leven nu naar schatting 200.000 Joden in Duitsland. De helft ervan is sinds het verdwijnen van het IJzeren Gordijn naar de Bondsrepubliek gekomen en woonde voorheen veelal in de voormalige Sovjet-Unie.