Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Verslag over de mislukte invoering van het nieuwe automatiseringssysteem bij de Nederlandse politie. In een rapport dat niet eerder openbaar werd gemaakt, waarschuwden onafhankelijke ICT-experts voor grote risico’s, maar de landelijke politietop zette het tientallen miljoenen kostende project toch door, waardoor 40.000 politiemensen nu werken op een computersysteem dat nauwelijks functioneert en aan alle kanten rammelt. Ned.1, 18.15-18.40u.

Nieuwsuur. Verslag van het debat in de Tweede Kamer over minister Leers’ aanvankelijke beslissing om de Iraakse asielzoekers terug te sturen, verslag uit de Utrechtse gemeenteraad over het optreden tegen het homogeweld in de gemeente, met een reactie van burgemeester Aleid Wolfsen. Ook een gesprek met de Amerikaanse onderminister voor anti-terrorisme over de ontwikkelingen in Jemen. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

Pauw & Witteman. Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven maakten furore met Draadstaal. Tegenwoordig scoren ze hit na hit met hun band Jurk en zijn ze te zien op televisie met de absurde typetjes in Neonletters. De cabaretiers vertellen over hun nieuwste plannen. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Kruispunt: Op zoek naar een nieuw gezin. Jaarlijks moeten talloze Nederlandse kinderen noodgedwongen het ouderlijk huis verlaten. In 2009 belandden bijna 25.000 kinderen voor langere tijd in de pleegopvang. Reportage over twee jongeren, Mischa en Rowen, die de wereld van de pleegzorg van binnen uit kennen. Ned.2, 18.25-18.55u.

Keuringsdienst van Waarde: benzine. Consumentenprogramma. Vroeger had je Euro 95 en 98. Nu heb je Shell V-Power, Fuel Safe, Total Excellium, Esso Energy Supreme of BP Ultimate. Superbrandstoffen zijn het volgens de olieverkopers. Beter in het verbruik, voor de auto, de portemonnee, de kinderen en onszelf. De keuringsdienst probeert er achter te komen welke benzine je het best in je auto kunt doen. Ned.3, 20.25-20.55u.

Andere tijden: Ware soldaten van Oranje. Boek, film en musical maakten van ‘Soldaat van Oranje’ een icoon van het Nederlandse verzet in de Tweede Wereldoorlog. Maar er waren natuurlijk meer soldaten van Oranje. Het geschiedenisprogramma bericht over zo’n onverschrokken maar zwijgzame held, Peter Tazelaar. Tazelaar, een adelborst, ging in het verzet en wist later Engeland te bereiken. Volgens de Britse historicus Keith Jeffery is James Bond voor een belangrijk deel gebaseerd op het leven van Tazelaar. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 21.30-22.00u.

documentaire

Holland Doc: Bastøy. Film over de 115 ‘gevangenen’ op het Noorse eiland Bastøy. Zij zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen, en wonen in blokhutten. De bewakers hebben geen wapens. De mannen hebben geweldsdelicten, fraude, drugshandel, zelfs moord op hun kerfstok. De meesten zitten de laatste fase van hun straf uit en hebben gevraagd om overplaatsing naar de eiland-gevangenis. De filosofie van de Bastoy-gevangenis is gebaseerd op het gedachtengoed van de indianen-opperhoofden Chief Seattle en Bear Heart: ‘Als je een mens als een beest behandelt, wordt hij een beest. Als je een mens als een crimineel behandelt, wordt hij een crimineel. Als je een mens als een mens behandelt, wordt hij een mens.’ Documentaire van Michel Kapteijns. Ned.2, 22.55-0.00u.

cultuur

Culture show. Andrew Graham Dixon bezoekt het Palazzo Strozzi in Florence om een overzichtstentoonstelling te bekijken met werk van Bronzino, dichter en kunstenaar aan het hof van de Medici. Criticus Mark Kermode praat met regisseur Mike Leigh over zijn nieuwste film Another Year, Matt Berry viert de veertigste verjaardag van het volgens hem rudimentaire concept-album: Jezus Christ Superstar. De legendarische striptekenaar Alan Moore bezoekt in het Londense Cuming museum een tentoonstelling van Austin Osman Spare (1886-1956) ‘Edwardian virtuoso artist and occult magician’ en ontdekt waarom Spare niet in de kunsthistorische canon is opgenomen. Simon Schama kiest zijn favoriete kookprogramma’s uit de archieven van de BBC. BBC 2, 20.00-21.00u.

amusement

Wie liebt Deutschland?. Populair-wetenschappelijke show met de liefde als thema, gebaseerd op een onderzoek onder Duitse singles, echtparen, jonge volwassenen en ouderen, hetero’s en holebi’s. Bekende Duitsers doen mee aan een quizz met intieme vragen en experimenten met de partnerkeus van mannen en vrouwen. ARD, 20.15-21.45u.

sport

UEFA Europa League. Voorbeschouwing, om 19.00u. een rechtstreeks verslag van de wedstrijd Dynamo Kiev-AZ; 21.00u. rechtstreeks verslag PSV-Debreceni VSC; 23.15u. een samenvatting van FC Steaua Boekarest-FC Utrecht; 23.40 overzicht van alle andere gespeelde wedstrijden. RTL 7 , 18.00-0.15u.

Sporza voetbal. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd AEK Athene-Anderlecht. Canvas, 20.40-23.05u.