Veel regen

Komende nacht, morgen en zaterdag kan regionaal langdurig en veel regen vallen. Neerslaghoeveelheden van meer dan 50 millimeter in 48 uur tijd zijn mogelijk. Een front, parallel aan de westelijke stroming, zwabbert morgen en zaterdag over ons land. Daar waar het front lang ligt, regent het uren achtereen.

Het front is de scheiding tussen koude lucht boven Noord-Europa met vorst overdag en zachte lucht in Zuid-Europa. Vannacht en morgen verblijven ook wij in zachte lucht. In de loop van zaterdag stroomt de koude lucht binnen.

Vanavond en vannacht ligt het front boven het noorden van het land met regen. In het zuiden blijft het lange tijd droog. Bij een stevige zuidwestenwind, aan zee hard, blijft het zacht met minima rond 13 graden.

Morgen beweegt het front zuidwaarts en kan het vooral in het midden van het land ’s middags langdurig regenen. In het noorden wordt het tijdelijk droger. Bij een matige en aan zee krachtige zuidwestenwind blijft het zacht met 14 graden. Vrijdagnacht en zaterdagochtend volgt nog meer regen. Daarna wordt het vanuit het noordwesten droog en volgen zelfs een paar opklaringen.

Zondag en begin volgende week blijft het op een enkele bui na droog. Er is meer zon, maar het blijft fris met maxima rond 8 graden en lokaal een graadje vorst in de nacht.