Utrecht heeft weer een doofpotaffaire

Een kritische scriptie over het functioneren van het Utrechtse Jongerenloket is volgens de VVD-fractie in Utrecht op verzoek van de gemeente van het internet gehaald. Via GeenStijl is de scriptie van een student van de Universiteit Utrecht inmiddels boven water gekomen.

UPDATE (13:28u): In een persverklaring stelt wethouder Rinda van Besten dat de gemeente aan de student heeft gevraagd om een naam te anonimiseren of de scriptie van de site te halen. De universiteit heeft volgens Van Besten vervolgens besloten de scriptie offline te halen.

Verantwoordelijk wethouder Rinda den Besten zegt in De Nieuwe Utrechter vanavond in de gemeenteraadsvergadering “meer duidelijkheid te kunnen geven. Ik ken die scriptie zelf niet. Dit geeft wel een nare bijsmaak.” Het Jongerenloket, dat jongeren moet helpen bij het vinden van een baan of een opleiding, werd in oktober op basis van een evaluatie door de gemeente Utrecht nog een succes genoemd.

Een woordvoerder van de Universiteit Utrecht belooft dat de scriptie „zo snel mogelijk, geanonimiseerd, weer online wordt gezet. Want een wetenschappelijk onderzoek moet openbaar zijn.”

Het is niet voor het eerst dat het gemeentebestuur van Utrecht in opspraak raakt door een doofpotaffaire. Vorig jaar publiceerde de uitgever van het blad Ons Utrecht op verzoek van burgemeester Aleid Wolfsen een editie waar een verhaal over woonlasten van de burgemeester uit was weggenomen. In een spoeddebat betuigde hij daarvoor later spijt.

In 2008 dreigde het college van B&W onder Wolfsens voorganger Annie Brouwer te vallen wegens het achterhouden van informatie over een dodelijk ongeluk met een werftrap aan de Oudegracht tijdens een drukbezocht festival in 2006.