Twee extremen tot elkaar veroordeeld

Tod Phillips maakt graag komedies over mannenvriendschappen.

Toch bevat Due Date ook serieuze scènes die op het randje van sentimenteel zijn.

Architect Peter Highman (Robert Downey Jr., links) is goed gekleed, welgebekt en een tikje agressief. Hij reist noodgedwongen samen met Ethan Tremblay (Zach Galifianakis) die denkt te beschikken over acteertalent. scene uit de film Due Date (2010) FOTO: Warner Bros (L-r) ROBERT DOWNEY JR. as Peter and ZACH GALIFIANAKIS as Ethan in Warner Bros. Pictures’ and Legendary Pictures’ comedy “Due Date,” a Warner Bros. Pictures release. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION.
Architect Peter Highman (Robert Downey Jr., links) is goed gekleed, welgebekt en een tikje agressief. Hij reist noodgedwongen samen met Ethan Tremblay (Zach Galifianakis) die denkt te beschikken over acteertalent. scene uit de film Due Date (2010) FOTO: Warner Bros (L-r) ROBERT DOWNEY JR. as Peter and ZACH GALIFIANAKIS as Ethan in Warner Bros. Pictures’ and Legendary Pictures’ comedy “Due Date,” a Warner Bros. Pictures release. PHOTOGRAPHS TO BE USED SOLELY FOR ADVERTISING, PROMOTION, PUBLICITY OR REVIEWS OF THIS SPECIFIC MOTION PICTURE AND TO REMAIN THE PROPERTY OF THE STUDIO. NOT FOR SALE OR REDISTRIBUTION. Warner Bros

Architect Peter Highman heeft haast. Hij is voor zijn werk in Atlanta, maar zijn vrouw staat op het punt van bevallen in Los Angeles. Hij moet zo snel mogelijk naar huis.

Als hij de deur van de taxi opendoet bij het vliegveld, wordt deze er prompt uitgereden door een oude auto waar Ethan Tremblay uitstapt. Tremblay wil ook naar LA, om het als aanstormend acteur te maken in Hollywood. De onfortuinlijke ontmoeting tussen Peter en Ethan is het begin van veel meer ellende, een beetje zoals in John Hughes’ film Planes, Trains & Automobiles (1987) waarin Steve Martin en John Candy ook tegen wil en dank met elkaar opgescheept worden tijdens een lange trip huiswaarts.

Net als in Hughes’ Planes, Trains & Automobiles zijn de twee reisgenoten extremen. Peter Highman is goed gekleed, goedgebekt, een tikje agressief en heeft graag de controle. Ethan Tremblay heeft een permanentje, nauwsluitende jeans, een sjaaltje om zijn nek en een kleine Franse buldog onder zijn arm. Hij denkt te beschikken over heel veel acteertalent en rookt graag een jointje.

Tremblay wordt gespeeld door Zach Galifianakis, de komiek met de baard die vorig jaar doorbrak met het immens succesvolle The Hangover – The Hangover 2 is dan ook in de maak. Galifianakis heeft er geen moeite mee zichzelf te kijk te zetten. De eerste keer dat we hem in The Hangover zien, draagt hij slechts een minuscuul slipje, met zijn dikke buik daarboven uitpuilend.

Die blote buik keert terug in Due Date. Als hij in het vliegtuig zijn bagage opbergt, komt de buik bezweet en al terecht in het gezicht van Robert Downey Jr., die Highman speelt. Een voorbeeld van de ‘gross out’ humor, een specialiteit van regisseur Tod Phillips, die graag komedies maakt over mannenvriendschappen: Road Trip, Old School, Starsky & Hutch. Zijn gevoel voor het banale bereikt zijn hoogtepunt (of dieptepunt) als het hondje van Tremblay samen met zijn baasje aan het masturberen slaat. Toch zijn de grappen iets minder plat dan gebruikelijk en Due Date bevat zelfs een paar serieuze scènes die op het randje van sentimenteel zijn. Die draaien om het koffieblik met de as van zijn onlangs overleden vader, met wie hij een innige relatie had, dat Tremblay bij zich draagt. Dit gegeven levert een ontroerend moment op als Peter hem wil sarren en hem uitdaagt een scène voor te spelen alsof hij op een auditie in Hollywood is. Hij begint dramatisch slecht, maar langzaam kruipt er steeds meer emotie in zijn spel vanwege de herinnering aan zijn vader en hij eindigt als een volleerd ‘method actor’ die geheel opgaat in zijn spel. Het koffieblik keert nog een aantal keer terug, steeds in scènes die knap humor en pathos verbinden, waarna de vrolijke chaos van de film weer moeiteloos wordt hernomen.

Downey Jr. en Galifianakis zijn aan elkaar gewaagd. ’s Ochtends namen ze samen met regisseur Phillips de te filmen scènes door en voegden ze al improviserend dingen toe, zoals het buikmoment in het vliegtuig. Hun enthousiasme maakt van Due Date een zeer geslaagde komedie.

Due Date

Regie: Todd Phillips. Met: Robert Downey Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan, Jamie Foxx. In: 90 bioscopen.****